Technická bude řidičům chyceným se závadou platit jen měsíc

Praha – Při jízdě v autě s vážnou technickou závadou hrozí nově řidičům zkrácení platnosti technické způsobilosti na 30 dnů, během nichž budou muset auto nechat opravit a znovu projít kontrolou. V některých případech je možné i okamžité zrušení technické způsobilosti. Policie očekává, že se tak sníží množství aut, která jezdí, i když mají závažné problémy například s brzdami.

Auta s nebezpečnou závadou přijdou o technickou ihned (zdroj: ČT24)

Policisté nacházejí při důkladných silničních kontrolách závady pravidelně u všech vozidel – osobních aut, kamionů i autobusů. Mezi nejzávažnější řadí poruchy brzd – od prasklin na kotoučích po úplnou nefunkci. Vedoucí policejního odboru silniční kontroly Pavel Bergman upozornil například na případ autobusu, který vůbec nebrzdil na přední nápravu. „Přesto je plný lidí,“ zdůraznil.

Závady na brzdách, zničené pneumatiky nebo prasklé či zrezivělé konstrukce aut se mohou podílet na tragických nehodách. Těžko se to ale prokazuje. Oficiálně je uveden technický stav auta jako příčina nehody každý rok asi u 400 případů z desítek tisíc, které policie vyšetřuje. Ministertvo dopravy však prosadilo změnu pravidel, od které očekává zvýšení bezpečnosti. Dosud totiž nikdo nenutil řidiče, u jejichž vozidla policie narazila na vážnou závazdu, aby ji odstranili – dostali pokutu, ale jezdit mohli dále. Nově jim hrozí, že měsíc od kontroly již nevyjedou. „Pokud se zjistí vážná závada, může být vozidlu zkrácena technická na 30 dní, a pokud nebezpečná závada, ztrácí technickou způsobilost na místě,“ přiblížil Michal Hodboď z Policejního prezidia.

Podle Pavla Bergmana ale ani zvýšený tlak na řidiče nebude samospásný – to, že mnohá auta s různými poruchami vůbec jezdí, je možné proto, že navzdory nim prošla technickou kontrolou. „Viděl bych možná ještě účinější krok, kdybychom po vzoru našich zahraničních partnerů, pořídili mobilní stanice technické kontroly,“ podotkl vedoucí odboru silniční kontroly. Ministerstvu by se využívání mobilní stanice zamlouvalo, chtělo by nejméně dvě, zatím ale chybí politické rozhodnutí i peníze.