Vedení KDU-ČSL: Čunek by se měl do vlády vrátit

Praha - Předseda lidovců Jiří Čunek má dnes vedení KDU-ČSL oznámit, zda se chce po definitivním zastavení svého trestního stíhání vrátit do vlády. Čunek tvrdí, že důvod jeho demise pominul a rozhodne se podle toho, co bude nejlepší pro KDU-ČSL. Podle místopředsedy strany Davida Macka je většina vedení KDU-ČSL pro návrat Čunka do vlády.

David Macek k tomu ve studiu Dobrého rána řekl, že se členové vedení strany kloní k názoru, že Jiří Čunek by se do vlády vrátit měl, neboť ještě nevyčerpal svůj potenciál. Připustil, že v průběhu kauzy měl i on pochybnosti, zda by nebylo lepší, kdyby Jiří Čunek odstoupil z funkce předsedy KDU-ČSL. Nicméně kdykoliv své pochybnosti tlumočil na jednání v Brně, zůstal s tímto názorem v menšině: „Lidé jsou skutečně přesvědčeni, že tento muž je čistý a ještě pro Českou republiku toho hodně dobrého vykoná,“ dodal Macek.

Lídři strany i premiér Mirek Topolánek (ODS) připustili, že Čunkovo opětovné jmenování do funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj je možné. Jiní koaliční politici se ale obávají, že comeback kontroverzního politika znevěrohodní kabinet a nebude dobrou zprávou o politické kultuře země.

„Považuji za přirozené, aby předseda koaliční strany seděl ve vládě. Pokud řekne ano, pak je pravděpodobnost jeho návratu dost vysoká,“ uvedl pro ČTK první místopředseda KDU-ČSL Roman Línek. Rozhodovat budou tři faktory: osobní rozhodnutí Čunka, postoj lidoveckého vedení a stanovisko premiéra a prezidenta, řekl Línek ČTK. Připustil, že názory v celostátním výboru KDU-ČSL asi nebudou „jednobarevné“, i tak vidí Čunkův návrat jako velmi reálný.

Čunek oznámil odchod z vládních funkcí 1. listopadu poté, co bylo obnoveno vyšetřování jeho údajné korupční kauzy ze vsetínské radnice. O tři týdny později ale žalobci definitivně konstatovali, že se žádný trestný čin nestal. Rezignaci předcházel silný tlak spolustraníků i koaličních partnerů kvůli informacím, že Čunkova rodina v 90. letech pobírala sociální dávky a současně měla na účtech milionové částky. Případem se stále zabývá havířovská policie a státní zastupitelství. Předseda KDU-ČSL své majetkové poměry už dříve vysvětlil celostátní konferenci strany, která jeho zdůvodnění přijala.

Předsedkyně lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová si myslí, že Čunkův návrat je možný pod jednou podmínkou: „Jiří Čunek musí jednoznačně říci, že se domnívá, že všechny kauzy byly vysvětleny, že nejsou kostlivci ve skříni“. Pokud vedení strany přesvědčí, že nehrozí žádné pokračování jeho kauzy a je stoprocentně připraven se věnovat práci ministra, tak získá podporu předsednictva i celostátního výboru, uvedla o víkendu.

Vydáno pod