Pietní shromáždění v centru Prahy uvedlo troubení na šofary

Praha - Troubením na šofary, které ve starověku zněly v osudových chvílích národa a také při svolávání izraelského lidu do války, začalo dnes pietní shromáždění k výročí Křišťálové noci. Na Staroměstské náměstí dorazily navzdory dešti stovky lidí a v průběhu odpoledne se jejich počet podle odhadu organizátorů přehoupl přes 2000. Setkání svolala Židovská liberální unie spolu s dalšími 20 nevládními organizacemi na protest proti aktivitám neonacistů v Česku.

Před pódiem vlály izraelské vlajky a nad hlavami účastníků byly transparenty s nápisy „Nácci, vraťte se do hrobu“, „Stop neonacismu“ či „Neztrácejme paměť“.

Spisovatel Arnošt Lustig vyzval z pódia mladé neonacisty, aby se zamysleli, co chtějí udělat se svým životem. „Nebruste si zuby na mrtvých, vzpamatujte se. Nebo chcete, aby se vás lidé báli a opovrhovali vámi,“ řekl. Osvětimský vězeň Oldřich Stránský byl ve vězeňském mundúru. Řekl, že ze 60 členů jeho rodiny přežilo koncentrační tábor jenom šest.

Z pódia dnes zazněla modlitba za 50 milionů obětí nacistického útlaku, která byla zakončena jmenováním koncentračních táborů, vypálených obcí a míst bojů druhé světové války. Účastníky shromáždění alespoň zprostředkovaně dopisem pozdravil prezident Václav Klaus. Omluvil se, že nemohl přijít, protože byl na pohřbu hejtmana Pardubického kraje Michala Rabase.

Sobota je pro Židy tradičním dnem šabatu, který trvá od pátečního do sobotního západu slunce. V tento den prý bůh odpočíval po své stvořitelské práci, a tak ani Židé nesmějí téměř nic dělat. Bránit se ale smějí. Dnešní shromáždění mělo ukázat, že je v Česku dost lidí, kteří jsou připraveni jít společně proti neonacismu.

Šofar, který se vyrábí ze zvířecích rohů, má v židovském náboženství velký význam. Poprvé bylo prý možné jeho zvuk slyšet při zjevení na hoře Sinaj. Od roku 1948, kdy byl založen stát Izrael, se na šofar troubí například při slavnostní inauguraci prezidenta.