Policistům nehrozí trestné body

Karlovy Vary – Policisté, hasiči, pracovníci vězeňské služby nebo celníci nemohou za dopravní přestupky dostat trestné body. Trest, běžný pro jiné řidiče, jim nehrozí, ani když se dopravního přestupku dopustí ve svém soukromém autě a mimo službu. Vyplývá to z rozboru Ústavu státu a práva. Ministerstvo vnitra už pracuje na opravě zákona, která to má změnit.

Některým ochráncům zákona nehrozí dvanáct trestných bodů a odebrání řidičského průkazu kvůli chybě v zákoně. Tvrdí to aspoň Tomáš Doležal z Ústavu státu a práva: „I když se policista dopustí nějakého přestupku a poruší dopravní předpisy, tak mu nelze uložit bodové hodnocení.“

V praxi to dnes funguje tak, že provinilce v uniformě nejprve potrestá jeho nadřízený. „V letošním roce je pravomocných rozhodnutí pět. Pět policistů z Okresního ředitelství Karlovy Vary bylo potrestáno pokutou a po nabytí právní moci bylo rozhodnutí zasláno na příslušný magistrát,“ říká náměstek ředitele karlovarské policie Josef Kutil.

„Je li nám na magistrát nahlášen přestupek, který spáchal policista, a k tomuto přestupku patří zapsání trestných bodů, samozřejmě tak učiníme,“ tvrdí mluvčí karlovarského magistrátu Jakub Kaválek. Tím ale běžný postup podle právníků končí. V tu chvíli se totiž policista nebo hasič odliší od normální řidiče. A to i v případě, kdy se přestupku dopustí mimo službu. “Ty body jako by nebyly," říká nezávislý právník Martin Tocik.

Policejní prezidium o právním rozboru ví. Podle mluvčího Policejního prezidia Pavla Hanáka v současné době úřadům nic nebrání, aby policistům body udělili.

„Podle právního rozboru Ústavu státu a práva policistům nemohou být připočítány body z bodového systému, ale právě byla předložena do legislativního procesu změna silničního zákona, kde bude jasně řečeno, že se budou policistům započítávat trestné body,“ dává naději do budoucna mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Změna zákona by měla začít platit do poloviny příštího roku.