Topolánek na kongresu kritizoval nejednotu strany a chválil svoji vládu

Praha - ODS má za sebou sobotní kongres. Šéf strany a premiér Mirek Topolánek převzal osobní odpovědnost za znovuzvolení Václava Klause prezidentem, pod jehož kandidaturu se podepsalo všech 122 senátorů a poslanců strany. Topolánek dále kritizoval ODS za mediální přestřelky a chválil svoji vládu.

„Kongres se usnesl na tom, že bychom při volbě hlavy státu měli jako koalice postupovat jednotně a jednat o jeho podpoře i s KDU-ČSL a Stranou zelených,“ vysvětluje hejtman Středočeského kraje Petr Bendl a dodává: „Není úplně normální, aby se zelení snažili domluvit se sociálními demokraty a komunisty, aby našli protikandidáta Václavu Klausovi.“ Kongres nicméně neodsouhlasil návrh, aby se ODS pokusila znovuzvolení prezidenta prosadit dodatkem koaliční smlouvy. „Tlačením na koaliční partnery dosáhneme pouze toho, že ho volit nebudou,“ konstatuje premiér.

Kongres Topolánkovi přímo uložil, aby zahájil jednání s KDU-ČSL a Stranou zelených o společné podpoře Václava Klause do funkce prezidenta. „Já si myslím, že to byl takový začátek prezidentské kampaně a spuštění vážné debaty na toto téma,“ podotýká Bendl. Bursík ale předesílá, že Klause určitě nepodpoří. „Uvidíme, zda zelení svůj postoj nepřehodnotí, protože způsob vybírání protikandidáta, nikoli kandidáta na prezidenta, je ze strany sociální demokracie nešťastný a třeba zelení nakonec pochopí, že Václav Klaus je nejlepší,“ dodává Bendl na téma prezidentských voleb.

Ministerský předseda Topolánek také prohlásil, že ODS před rokem a půl přebrala řízení „oslabeného“ státu a vyvedla ho z „marasmu“ bývalých vlád ČSSD. Sociální demokraty obvinil z toho, že nechali státní správu prorůst mafií. Korupcí a organizovaným zločinem jsou podle něj prorostlá i média.

Své stranické kolegy varoval před nejednotou strany, která podle něj ohrožuje její nynější vládnutí i budoucí volební vítězství. Od některých spolustraníků si zase vyslechl kritiku za to, že neumí komunikovat s médii nebo že ODS nedokáže výsledky svého vládnutí „prodat“ veřejnosti. „Na stranu se voliči dívají v obci skrze starostu, v kraji skrze hejtmana a v republice skrze předsedu vlády, a proto by bylo dobře, kdyby se Mirek Topolánek pokusil něco na svém chování změnit,“ vzkazuje Bendl Topolánkovi.

Premiér otevřeně kritizoval vnitrostranické poměry a výhrady přicházející z poslaneckého klubu či regionů. Budoucí úspěch a volební vítězství ohrožují veřejné spory a nenaplněné ambice některých politiků ODS, uvedl. „Neuměli jsme veřejně táhnout za jeden provaz,“ řekl Topolánek. „Já jsem byl jeho slovy na adresu komunálních a regionálních politiků překvapený, myslím, že by zasloužili spíše pochvalu, protože jejich práce není jednoduchá,“ reagoval středočeský hejtman na Topolánkovu kritiku.