V Praze se konala konference o vztazích Západu a islámu

Praha - V Praze se dnes uskutečnila konference na téma Islám versus Západ. Konference se snažila najít cestu, jak zlepšit komunikaci mezi těmito stranami a jak by se vůbec měl vést dialog západního a muslimského světa. Podle odborníků je totiž hlavním problémem nedostatek porozumění a zbytečné předsudky.

„Bylo zajímavé sledovat, že někdy západní a islámský svět vidí jeden druhého v té ne-radikální verzi. Když se Evropané dívají na islám, vidí pouze teroristy, muže, kteří bijí své ženy, vidí necivilizované lidi, ale to není islám, to není většina muslimů. A naopak, když se muslimové dívají na západní svět, když toho o něm dost neví, vidí pouze války, okupace, vidí lidi, kteří jsou proti islámu, zatímco západní společnost chce žít v míru a demokracii. Je důležité dostat se od těchto představ a vést dialog,“ vysvětluje smysl konference Mustafa Akyol, novinář tureckého deníku Turkish Daily News.

Hlavním problémem je nedostatek informací, které o sobě Západ a islám má. „Domnívám se, že islámský svět toho ví víc o Západu, než západní svět o islámu, především v intelektuální komunitě islámského světa. Je to jednodušší kvůli internetu a jiným způsobům komunikace. Západ tolik možností nemá,“ poukazuje Akbar Ayazi z Radio Free Afghanistan.

Na konferenci se řešila tolik palčivá témata, jako je integrace muslimů do západní společnosti. „Evropa musí pracovat na integraci a nepodléhat mediálnímu obrazu, že islám znamená terorismus, násilí apod. Když muslimové přicházejí do Evropy, ztrácejí identitu. Když sem přijde Turek, ztratí tureckou identitu, Afgánec pak afgánskou. Všichni se stanou pouze muslimy, a to je to jejich jediná identita,“ zdůrazňuje Ayazi.

Novinář Mustafa Akyol ještě k otázce integrace dodává: „Evropané by si měli uvědomit, že muslimové, kteří přicházejí do Evropy, nejsou těmi nejlepšími zástupci své společnosti. Většinou to jsou manuální pracovníci. Tito lidé se špatně integrovali i ve své domovině. Je to otázka sociální, ne náboženská, a také by tak měla být řešena. Je chyba říkat, že se nedokáží integrovat, protože jsou muslimové. Nedokáží se integrovat, protože bývají méně vzdělaní a z větší části pochází z venkova.“