Nový seriál naučí děti poskytovat první pomoc

Praha - Česká televize připravila cyklus s názvem Dětská záchranka v akci. Je určen hlavně dětem a má je připravit na situace, kdy mají poskytnout první pomoc. Hlavními postavami seriálu jsou tři děti, které musí v každém díle poskytnout jiný druh první pomoci, například při zlomenině nohy nebo srdečním kolapsu.

Poté, co hlavní hrdinové v každém díle poskytnou první pomoc, vystoupí profesionální záchranář a vysvětlí, co udělali správně a co naopak špatně. V každém díle děti navštíví zajímavé místo související se záchrannou činností, například heliport pražské záchranky.

Kurzy první pomoci v současnosti ve většině škol chybí. Navíc je velký rozdíl, jestli první pomoc předvádí učitel nebo profesionální záchranář. Dětská záchranka v akci bude proto vysílána v dopoledních hodinách v rámci Vysílání pro školy. „Nabádáme děti k tomu, aby si to zkusily ve škole nebo v družině,“ vysvětluje zařazení cyklu do Vysílání pro školy autorka projektu Martina Vrbová.

Cyklus má zatím pět dílů, ale tvůrci plánují natočit další. Pokračování seriálu je ovšem podmíněno získáním peněz od sponzorů. Finančně nejnáročnější je výroba animací demonstrujících fungování lidského těla.