Nové technické možnosti změní design interiéru aut

Praha - Automobilový design prošel v posledních letech razantním vývojem. Mění se i interiéry a jejich osvětlení. Jedním z posledních hitů jsou materiály schopné vodit světlo, jako zdroj jim stačí třeba jen jedna dioda. Tyto technologie je možné využít pro osvětlení interiéru, pro displeje, které se nezrcadlí v čelním skle aut a pro dekorace. Díky novým materiálům schopným vodit světlo se konstruktérům aut otevírají nové možnosti. Na rozdíl od běžných žárovek je tato technologie energeticky úsporná.

V budoucnu by se s novými technologiemi mělo počítat už při vývoji aut, hlavně při tvoření jejich interiérů. „Optické kabely kromě praktické stránky věci budou také hrát roli v oblasti designu. Otevřou designérům nové možnosti, jak interiér aut vylepšit a zatraktivnit,“ předpovídá příští vývoj Vladimír Lobl, zástupce šéfredaktora časopisu Auto motor a sport.

Diody se už dnes dají použít například k osvětlení registračních značek aut. Oproti běžným žárovkám mají daleko nižší spotřebu energie a značka je lépe viditelná. Nová osvětlená espézetka je vyrobena z plastu, tím pádem je i tenčí a lehčí. Úsporné svítící značky se smějí používat například v Německu, v Česku jim zatím chybí homologace. Mluvčí Ministerstva dopravy Karel Hanzelka vysvětluje současný postoj ministerstva: „V současné době neuvažujeme o změně provedení značek. Preferujeme hliníkový podklad s reflexní fólií.“

Už příští rok by ale ministerstvo mohlo na značky vypsat výběrové řízení a není vyloučeno, že by se pak nové espézetky mohly dostat i na česká auta.