Paroubek: Kauzu Budišov rozpoutal ÚOOZ účelově před volbami

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek obvinil Útvar pro odhalování organizovaného zločinu z toho, že loni, několik dní před senátními a komunálními volbami účelově rozpoutal kauzu údajně předražené rekonstrukce zámku Budišov na Třebíčsku. Prohlásil to na dnešní tiskové konferenci. Výsledek auditu, který prokázal, že dotace na opravu zmanipulovaná nebyla, považuje ČSSD za důkaz účelovosti obvinění proti Paroubkovi a jeho bývalé náměstkyni z ministerstva pro místní rozvoj Věře Jourové.

V této kauze policie podezírá z manipulací s dotacemi EU mimo jiné bývalého budišovského starostu Ladislava Péťu a bývalého šéfa kabinetů premiérů Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka Zdeňka Doležela. Podle policie nadhodnotili cenu rekonstrukce zámku tak, aby si mohli rozdělit zhruba 30 milionů korun. Policie zatkla i bývalou náměstkyni Jourovou a obvinila ji z přijímání úplatku. Jak ale informovalo dnešní Právo, dotace zhruba 65 milionů korun na opravu zámku zmanipulovaná nebyla. Prokázal to audit společnosti KPMG.

Zatčení Jourové a další okolnosti případu měly podle Paroubka prokázat, že on i jeho okolí bylo v této kauze angažováno. „Jen tak mimochodem, tehdy, když se rozhodovalo o této dotaci na zámek v Budišově, tak už jsem více než půl roku nebyl ministrem pro místní rozvoj,“ řekl Paroubek.

ČSSD podle něj nezpochybňuje další důkazy proti Doleželovi a Péťovi, pokud ale vůbec existují. Vývoj celé kauzy jasně dokazuje politickou motivaci postupu ÚOOZ pod vedením Jana Kubiceho, zdůraznil.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek řekl, že i tuto záležitost bude chtít strana zahrnout do zadání případné vyšetřovací komise. Ta by měla vyšetřit hlavně únik tzv. Kubiceho zprávy. Jde o zprávu ÚOOZ, kterou Kubice předložil loni v květnu na zasedání sněmovního branného výboru, čtyři dny před volbami do sněmovny. Údajně měla dokazovat propojení organizovaného zločinu s představiteli tehdy vládní ČSSD. Přestože část jednání poslanců byla uzavřená, důvěrné dokumenty unikly do médií. Sociální demokraté to již tehdy označili za zneužití policie k politickému boji.