Zimní dovolenou v Česku tráví stále méně lidí

Praha - Zimní dovolenou na českých horách tráví podle čerstvých průzkumů stále méně lidí. Počet českých turistů pobývajících v tuzemských zimních střediscích klesl za posledních deset let o celých 40 procent. Lyžaři totiž vyrážejí za podobné peníze do Alp, nebo za teplem do exotických krajů. Svůj podíl na tom má i posilující česká koruna.

Do Alp během letošní zimy vyrazilo o 20 procent více Čechů než loni. Ještě před deseti lety jich přitom oproti současným 900 tisícům trávilo zimní dovolenou v Česku 1,3 milionu. „V Alpách je jistota sněhu, turisti mají možnost lyžovat na delších sjezdovkách a na více sjezdovkách,“ vyjmenovává výhody zahraničního lyžování marketingový ředitel cestovní kanceláře Nev-Dama Jan Berger.

Kromě českých turistů však vlekaři postupně přicházejí i o tradiční německé a holandské lyžaře. „Jezdí méně Němců, což je způsobeno především tím, že české hory v současné cenové relaci již nenabízejí tu kvalitu, jako například rakouské hory,“ potvrzuje Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Fakt, že každý pátý lyžař na českých sjezdovkách je cizinec, však platí stále, v současnosti především díky Polákům, Rusům, Ukrajincům, Maďarům nebo třeba Litevcům.

Vlekaři i přesto hodnotí letošní sezónu jako úspěšnou. Návštěvnost a tržby jim stouply podle prvních odhadů až o třicet procent, na čemž má nemalý podíl především loňská teplá zima a také brzký začátek letošní sezony, která byla v plném proudu již polovině listopadu. „Dalo se zasněžovat, a kdo toho využil, tak lyžuje ještě teď v půlce března,“ dodává provozovatel lyžařského areálu Novako v Božím Daru Jan Novák. Právě díky umělému zasněžování by měla být většina vleků na českých horách v provozu až do Velikonoc.