Vlak na Chrudimsku těžce zranil řidiče na přejezdu

Klešice/Rozhovice - Těžké zranění dnes odpoledne utrpěl řidič automobilu, který přejížděl železniční přejezd mezi Klešicemi a Rozhovicemi na Chrudimsku. Motoristu srazil motorový vlak, který po nárazu vykolejil. Nehoda se obešla bez dalších zranění. Řekl dnes mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Srážka způsobila na vlaku škodu za předběžně 100 000 korun, dalších 50 000 korun činí škoda na železničním svršku a 100 000 korun na automobilu, sdělil tiskový mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.

Podle Kubaly se jednalo o vedlejší trať, po které dnes měly jet už jen dva vlaky. Cestující byli přepraveni autobusy. Provoz se zřejmě podaří obnovit až ve středu, pravděpodobně kolem 13:00, uvedl Neusar.

Nehoda se stala na přejezdu značeným výstražnými kříži. Motorový vlak jel z Heřmanova Městce do Moravan, s automobilem se střetl v rychlosti asi 20 kilometrů za hodinu. Příčinu nehody vyšetřuje policie a Drážní inspekce. Podle Neusara je rozhled na přejezdu dobrý a strojvedoucí o své jízdě dával opakovaně znamení houkačkou, zavinění proto s největší pravděpodobností nebude na straně železnice. 
   
„Letos se jedná už o 46. nehodu na železničním přejezdu, při kterých dosud zahynulo devět osob a 19 osob bylo zraněno,“ řekl mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.