Havel považuje radar za pomoc spojenci, Gorbačov za nebezpečí pro Čechy

Praha - Umístění protiraketového deštníku na českém území chápe bývalý prezident Václav Havel jako „šanci vyjít vstříc našemu spojenci“. „Chtějí od nás maličkost, a my najednou začínáme dělat drahoty,“ komentoval Havel diskusi kolem radaru pro Českou televizi v Otázkách Václava Moravce. Podle exprezidenta nám Amerika mnohokrát v dějinách pomohla, a je tedy namístě vyjít jí vstříc nyní, kdy můžeme pomoci my jí. Havlův prezidentský „kolega“ Michail Gorbačov, který také poskytl rozhovor ČT, označil ale spojenctví s Amerikou za „nebezpečné“.

Gorbačov: Bojte se sami sebe a Američanů

Gorbačov vyjádřil obavy, že protiraketový systém je namířený proti Rusku a Číně, nikoli proti Íránu, jak Amerika tvrdí. Takové domněnky považuje Havel za nesprávné. „Používá neustále slova namířené, jako by to byla útočná zbraň. To jsou obranné systémy,“ reagoval na slova Gorbačova.

Bývalý sovětský prezident ale přesto před spojenectvím s Amerikou varuje. Podle něho naše země přijímá rozhodnutí, které z České republiky dělají terč ruských vojenských plánů a strategií. „Bojte se sami sebe a Američanů. Rusko tady nehraje roli, to se bude jenom bránit - když nám něco hrozí, může se stát cokoli,“ prohlásil Gorbačov.

Ruský dohled? Klidně, ale za stejných podmínek, jako by měl třeba důstojník z Islandu

Proti případnému dohledu ruských důstojníku na základnu v Brdech ale Havel nic nenamítá. Američané v minulých týdnech možnost kontroly připustili s tím, že by ale na oplátku měli Češi možnost kontrolovat základny v Rusku. Havel ruský vojenský dohled podmiňuje podobně: „Musí být součástí celosvětového systému vzájemných kontrol. Nemůžou mít nějaký jiný a vyšší statut než důstojník z Islandu, který se přijede podívat.“

Pacifismus je nebezpečný

K otázce, zda je umístění základny v Čechách vhodné, když podle průzkumů je 70 procent obyvatel proti, se bývalý český prezident vyjadřovat nechtěl s tím, že situaci zas tak podrobně nesleduje. „Myslím, že ti, kteří se proti radaru okatě angažují, páchají něco nebezpečného, jako byl pacifismus před Mnichovem. Ona ta politika ústupků nakonec vede k větším ztrátám na životě než pevný postoj,“ řekl pouze na adresu odpůrců protiraketového deštníku.