Nejvyšší soud znovu otevřel spor o omluvu mezi Rathem a Bendlem

Brno - Nejvyšší soud (NS) znovu otevřel spor o omluvu mezi středočeským hejtmanem a místopředsedou ODS Petrem Bendlem a exministrem zdravotnictví Davidem Rathem (ČSSD). Rath při kritice privatizace zdravotnických zařízení před třemi lety v médiích naznačil, že Bendl chce středočeské nemocnice rozkrást. Vrchní soud v Praze v prosinci 2006 rozhodl, že se Rath nemusí Bendlovi omlouvat, ani mu platit 50.000 korun jako odškodné. NS nyní verdikt pražských soudců zrušil.

Z usnesení NS vyplývá, že vrchní soud případ posoudil chybně a nedostatky musí napravit v novém řízení. Soudci Nejvyššího soudu rozhodli bez veřejného jednání už před několika týdny, teprve dnes ale publikovali písemnou podobu usnesení.

Rath označil nejnovější vývoj v kauze za „bizarní“. „Zvlášť v dnešní situaci, kdy byl celý proces již realizován a každý vidí, jak nevýhodný to byl prodej a jak na tom kraj prodělal. Mám pocit, že soudci nesledují realitu,“ řekl dnes Rath.

Bendl se na soud obrátil s žalobou proti Rathovi kvůli jeho výrokům z října a listopadu 2005. Tehdejší ministr zdravotnictví nejprve v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce hovořil o nutnosti zastavit rozkradení nemocnic v některých krajích. Na dotaz moderátora, zda má o údajném rozkrádání důkazy, Rath odpověděl: „Vezměte si, co se děje v nemocnicích ve Středočeském kraji, které má pod sebou místopředseda ODS Bendl.“ Na Nově pak 15. listopadu uvedl, že „pan Bendl by měl přestat přemýšlet, jak ty nemocnice rozkrást“.

Vrchní soud při analýze výroků udělal chybu a vycházel z toho, že oba padly v jednom pořadu, a proto je posuzoval ve společném širším kontextu. Jeho verdikt, že se jednalo o srozumitelnou nadsázku, která si nežádá omluvu, proto stojí na nesprávných základech. „Je zřejmé, že soud nemohl náležitě posoudit, zda tento výrok (na Nově) byl způsobilý zasáhnout právo žalobce na čest a důstojnost, a pokud případně ano, pak v jaké míře,“ uvedl v rozhodnutí senát NS s předsedou Pavlem Pavlíkem.

Kauza tak nabrala další obrat. Úplně první verdikt ve sporu byl postaven na odlišných názorech, než s jakými přišel vrchní soud. Krajský soud v Praze totiž původně přikázal Rathovi, aby se omluvil a zaplatil Bendlovi 50.000 korun.

Oba muži proti sobě letos na podzim stanou v krajských volbách ve Středočeském kraji jako lídři kandidátek ČSSD a ODS. Jedním z důležitých volebních témat bude právě zdravotnictví v kraji. Nynější vedení kraje v čele s Bendlem začalo s privatizací některých zdravotnických zařízení, Rath by v případě volebního úspěchu chtěl proces zastavit.