Vyjednávání o prodeji bitevníků L-159 do Bolívie zkrachovala

Praha - Půlroční vyjednávání o prodeji nepotřebných armádních podzvukových letounů L-159 do Bolívie skončila neúspěchem. Češi jednali o prodeji šesti až deseti bitevníků. Bolívie na ně ale nemá peníze. Za bitevníky měla česká armáda výměnou dostat střední dopravní letadla CASA, která nutně potřebuje pro dopravu vojáků do zahraničních misí. Informaci přinesly Lidové noviny.

„Nabídli jistý druh obligací, který však zprostředkovatel obchodu odmítl přijmout. Proto byla jednání ukončena,“ řekl LN armádní zdroj obeznámený s průběhem vyjednávání. Zprostředkovatelem, který měl obchod dohodnout, je podle LN evropský zbrojní koncern EADS. Bolívie je však považována za velmi nestabilní zemi. Tržní hodnota státních dluhopisů by tak mohla v několika následujících letech klesnout.

Jednání s Bolívií přitom podle LN vypadala velmi nadějně. Byla už dokonce podepsána dohoda o porozumění mezi oběma stranami. Češi měli za bitevníky dostat dvě střední dopravní letadla CASA, která potřebují pro dopravu vojáků do zahraničních misí. Jejich dodavatelem měl být stejný zbrojní koncern, který obchod zprostředkovával.

V červnu 2007 jednal v česku o nákupu nepotřebných armádních podzvukových letounů L-159 bolivijský ministr obrany Walker San Miguel. Ministr navštívil výrobní závod Aera Vodochody.

Česká armáda si v roce 1997 objednala 72 letounů L-159. Náklady se postupně vyšplhaly z původně plánovaných 25 až 30 na více než 51 miliard korun. Vojáci se později rozhodli, že tolik letounů nepotřebují a že si jich nechají jen 24. Jeden stroj se zřítil a pro 47 armáda hledá kupce. Zájem o L-159 projevily například Nigérie nebo Gruzie. Problém představuje zejména to, že letouny stárnou, nelétá se s nimi a údržba představuje další náklady.