Průlomový zákon o právech pasažérů v letadlech soud USA zrušil

New York - Federální odvolací soud zrušil zákon státu New York, který nařizoval leteckým společnostem poskytovat cestujícím ve zpožděných letadlech na zemi jídlo, nápoje a přístup na toalety. Soud konstatoval, že právo regulovat leteckou dopravu mají pouze federální orgány.

Stát New York přijal průlomový zákon poté, kdy loni 14. února kvůli sněhové bouři čekala letadla společnosti JetBlue s tisíci pasažéry na letišti JFK v New Yorku až deset hodin na start. Lidé časem nemohli používat přeplněné záchody, trpěli špatným větráním, měli hlad a žízeň, personál jim ale nebyl schopen pomoci.
   
Newyorský zákon o právech cestujících s účinností od začátku letošního roku trestal aerolinie pokutou 1000 dolarů za každého pasažéra, pokud společnost v dlouho zpožděných letadlech neposkytne lidem na palubě naplnění základních potřeb. Devět dalších států USA krok New Yorku následovalo a navrhlo podobné zákony.
   
Naopak výrazným odpůrcem nového nařízení je Sdružení letecké dopravy hájící zájmy aerolinií. Podle něho by soustava dílčích zákonů poškodila letecké společnosti, zvýšila jejich náklady a v konečném důsledku se odrazila na cenách letenek. Kromě toho dlouhá čekání letadel na zemi prý nejsou tak častá, aby to vyžadovalo zvláštní zákon. Letecké společnosti samy údajně pracují na tom, aby své služby cestujícím v takových případech zlepšily.
   
Déle než hodinu čekalo loni na start na amerických letištích 81.000 spojů, což je o 21 procent více než v roce 2006. Kongres USA a ministerstvo dopravy si potřebu ochrany zájmů cestujících prý uvědomují a navrhují kroky k jejímu posílení, žádný z nich ale není tak razantní jako newyorský zákon.
   
Ve Spojených státech měla loni zpoždění nebo byla vůbec zrušena více než čtvrtina všech letů. Americkému hospodářství tím vznikly následné škody přes devět miliard dolarů, tvrdí ředitel městské správy newyorských letišť William DaCota.
   
Hlavním důvodem zpoždění je počasí; na nepříznivém trendu se ale projevuje také rostoucí počet linek, omezená kapacita startovacích a přistávacích drah i leteckých koridorů a nezbytnost přísně dodržovat bezpečnostní pravidla letového provozu.
   
Stát New York se zatím nerozhodl, zda se odvolá k Nejvyššímu soudu USA, nebo svůj zákon přepíše. Rozhodnutí by měl v příštích dnech učinit newyorský ministr spravedlnosti Andrew Cuomo.