Komunisté chystají na duben mírové aktivity proti umístění radaru v Brdech

Praha - Hlavními úkoly komunistické strany v příštím čtyřletém období a dalšími sjezdovými dokumenty se zabýval ústřední výbor KSČM. Zároveň schválil kandidátní listiny pro podzimní krajské a senátní volby. Osobnosti, které se budou za komunisty ucházet o přízeň voličů, strana představí 5. dubna veřejnosti. Komunisté na tiskové konferenci po zasedání oznámili, že v dubnu chystají mírové aktivity proti umístění radarové základny v Brdech.

Nacházející 7. sjezd se bude konat 17. a 18. května v Hradci Králové. Sjezdu se zúčastní 76 delegátů. Účast přislíbilo i 50 zahraničních hostů ze zahraničních komunistických a levicových stran. Celé jednání až na večerní zasedání 17. května bude přístupné médiím. Předseda strany Vojtěch Filip i místopředseda Jiří Dolejš potvrdili, že se na květnovém sjezdu budou opět ucházet o své posty.

„Základním strategickým programovým cílem KSČM je přechod od kapitalistické společenské formace k sociálně spravedlivé společnosti - socialismu,“ píše se hned v úvodu hlavního sjezdového dokumentu. Také jiný dokument - Deklarace socialismu - uvádí, že je na čase, aby společnost globálního kapitalismu, který blahobyt menšiny lidí vykupuje bídou ostatních, odešla ze scény dříve, než její úpadkové rysy napáchají nenapravitelné škody.

KSČM chystá mírové aktivity proti umístění radaru v Brdech 

Komunisté chystají akce proti umístění základny v Brdech. Předseda středočeské KSČM Stanislav Grospič vyzval všechna občanská sdružení a ostatní aktivisty, aby se připojili k protestnímu pochodu, který komunisté pořádají 19. dubna z Míšova na kótu 718, kde by měl stát americký radar. V této souvislosti Grospič vyzval v týdnu od 14. dubna k pořádání Týdne celorepublikového odporu proti umístění americké základny na území ČR.

KSČM také přišla s další peticí proti radaru. V ní vyzývá Poslaneckou sněmovnu, aby neprojednávala smlouvu o umístění základny v Brdech, dokud neproběhne referendum.

Komunisté k poplatkům ve zdravotnictví a k nájemnému 

Předseda Filip rovněž vyjádřil naději, že Ústavní soud, který se má příští týden zabývat poplatky ve zdravotnictví, odmítne poplatky jako protiústavní. „Pokud má Česká republika zůstat demokratickým státem není možné, aby ústavní soud potvrdil ústavnost poplatků ve zdravotnictví.“ Komunisté zároveň odmítají návrh ODS o plném uvolnění nájemného o rok dříve, než stanoví současný zákon o nájemném.