Postižení nesouhlasí s poukázkami místo peněz na péči

Praha - Národní rada osob se zdravotním postižením zásadně nesouhlasí se zavedením poukázek jako alternativy k příspěvku na péči. S poukázkami počítá novela zákona o sociálních službách, kterou nyní připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Poukázky se dnes již částečně využívají při vyplácení sociálních dávek.

„Žádáme MPSV, aby vypracovalo metodiku financování sociálních služeb a péče, která dá jistotu financování poskytovatelům sociálních služeb a povede prioritně k rozvoji terénních sociálních služeb,“ komentoval návrh ministerstva předseda rady Václav Krása. Poukázky místo peněz by podle rady mohly vést k omezení péče o seniory a postižené v rodinách a sousedské pečovatelské výpomoci v obcích s nedostatkem sociálních služeb.

Návrh novely by měl být hotov do konce května. Ministerstvo chce snížit výdaje na sociální služby. Velkou část peněz v systému přitom představují příspěvky na péči. Loni se na příspěvcích vyplatilo místo plánovaných asi devíti miliard 15 miliard.

Výbor dnes také potvrdil odmítavý postoj rady k systému regulačních poplatků ve zdravotnictví. „Systém poplatků není regulační a vytváří opačnou solidaritu - nemocných se zdravými a chudých s bohatými,“ uvedl Krása. Stížnost k Ústavnímu soudu proti poplatkům podá rada prostřednictvím senátorů.

Na Ústavní soud se může obrátit 17 senátorů, 41 poslanců, či lidé, jejichž práva byla přímo dotčena. S některými senátory už představitelé rady mluvili a podle Krásy se svými návrhy „částečně uspěli“. „Máme řadu senátorů, kteří by se k té ústavní stížnosti připojili,“ řekl již v pátek Krása.

Původní záměr, aby si na poplatky u Ústavního soudu stěžovali nemajetní senioři z domovů důchodců, nevyšel. Podle Krásy se totiž nenašel žádný lékař, který by podepsal potvrzení o tom, že odmítl vyšetřit pacienta bez poplatku. Ke stížnosti u Ústavního soudu byli podle Krásy připraveni dva klienti z domova pro seniory v nepříznivé finanční situaci.

O zrušení poplatků pro děti, seniory a klienty domovů důchodců začali před nedávnem mluvit lidovci. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) chtěl účinek zavedených plateb vyhodnotit po půl roce jejich fungování. Vedení koalice se však dohodlo, že výsledky posoudí už v dubnu. Koaliční komise pro zdravotnictví, v níž hledají kompromis zástupci ODS, KDU-ČSL a zelených, už připravuje náměty a požadavky do diskuse.

Vydáno pod