Poslanci se shodli na Lisabonské smlouvě, důchodech i Tibetu, skončili ale hádkou

Praha - Poslanecká sněmovna dnes schválila vládní návrh, který má umožnit valorizovat v srpnu důchody. Na schůzi se ještě vrátili k programu řádné schůze, která byla přerušena minulé úterý. Během ní nedokončili například první čtení Lisabonské smlouvy, která na dnešním jednání prošla prvním čtení. Sněmovna se shodla také na rezoluci k Tibetu. Ke shodě ale nedošlo ke konci sněmovní schůze, která vyústila v roztržku mezi opozičními poslanci a premiérem Topolánkem.

Ministr práce Petr Nečas chce zvýšit penze od srpna v průměru o 465 korun kvůli neočekávaně vysokému růstu cen. Potřeboval ale souhlas parlamentu, neboť důchody je možné mimořádně zvýšit jen tehdy, když růst cen překročí deset procent.

Podporou Lisabonské smlouvy v prvním čtení dnes sněmovna udělala první krok k ratifikaci dokumentu, který má nahradit euroústavu. Její schvalování ale potrvá ještě několik měsíců.

V rezoluci k Tibetu vyzvala sněmovna k takovému politickému řešení práv tibetského lidu, které by reflektovalo zájmy a přání Tibeťanů. Prohlášení schválila vláda 79 hlasy ze 103 přítomných.

Hádka na konec

K dalšímu bodu, který se měl týkat umístění radarové základny v Česku, se poslanci už nedostali. Schůze sněmovny místo toho skončila roztržkou poté, kdy byla diskuse o radaru odsunuta. Opozice vyčetla premiérovi, že neplní svůj závazek a debatě o umístění protiraketové základny se vyhýbá.

Topolánek na výtky reagoval obvinění, že opozice dopolední jednání sněmovny zbytečně protahovala a ještě před ukončením schůze ze sněmovny odešel. Opoziční zákonodárci vyžadovali, aby přítomnost premiéra byla vynucena hlasováním, ovšem neúspěšně.