Kolínská radnice otevřela zrekonstruovanou ulici Rimavské Soboty

Kolín - Kolínská radnice dnes otevřela zrekonstruovanou ulici Rimavské Soboty. Má opravenou silnici a chodníky, nové veřejné osvětlení, rozšířená parkovací stání a více zeleně. Investice přišla na téměř 28 milionů korun, z toho zhruba 22 milionů korun pokryla státní dotace a zbytek město ze svých zdrojů.

Radní a poslanec Parlamentu ČR Ondřej Plašil dnes v této souvislosti připomněl, že Kolín se hodně zadlužil kvůli výstavbě průmyslové zóny pro automobilku TPCA. Státní dotace na opravy silnic pak městu alespoň částečně tyto mimořádné náklady kompenzuje, uvedl.

Kromě samotné ulice Rimavské Soboty se opravily také části přiléhajících ulic Klenovecká a Masarykova. Kolínský místostarosta Roman Pekárek dnes ČTK řekl, že ulice navržené na opravu vybírají podle toho, jak jsou zatížené, kolik v nich bydlí lidí a jak je projekt finančně náročný. Ulice Rimavské Soboty je podle něj jednou z nejvíce obydlených lokalit, které za poslední tři roky město rekonstruovalo.

Chodníky a parkovací plochy byly zhotoveny ze zámkové dlažby a mají snížené obrubníky pro tělesně postižené a značení pro nevidomé. Ve zmíněných ulicích výrazně přibylo zeleně. Vysazeno bylo 32 stromů a 417 keřů, v ulicích se objevily nové odpadkové koše a lavičky. Rekonstrukce začala loni v říjnu a skončila v březnu. Je dílem společnosti Syner.

V posledních třech letech dostala novou podobu už řada kolínských ulic, především v historickém centru. Opravily se například ulice Pražská, Zámecká, Rubešova, Husova a Kovářská v sousedství Karlova náměstí. Rekonstrukcí nedávno prošly také ulice Masarykova, U Nemocnice, Na Louži, Kmochova, K Vinici a Na Návsi v městské části Štítary. Náklady se podle Pekárka vyšplhaly na desítky až stovky milionů korun, některé z nich pomohla pokrýt státní dotace.

V opravách bude město pokračovat. V letošním rozpočtu na to má přes 34 milionů korun. Kromě ulice Rimavské Soboty projdou rekonstrukcí i ulice Březinova a Okružní.