Registrace aut funguje postaru, nový systém byl odpojen

Praha - Registrace vozidel funguje po výpadku původním způsobem, ministerstvo vnitra se rozhodlo kvůli problémům odpojit takzvaný komplexní dotazovací systém, který měl ulehčit úředníkům práci při komunikaci s Schengenským informačním systémem (SIS). Pracovníci registru proto komunikují s SIS opět "ručně", jak to dělali od začátku letošního března, kdy v souvislosti se vstupem ČR do schengenského prostoru začali ověřovat, zda se registrovaný vůz nenachází v databázi vozidel odcizených v EU, uvedl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

„Problémy jsou technického charakteru,“ uvedla mluvčí ministerstva Jana Malíková. Nový systém spustilo ministerstvo 31. března. „Ukázalo se, že při vyšší zátěži bylo čekání na informaci ze SIS delší, než jsme předpokládali,“ vysvětlila. Přes víkend byl testovací systém nahrazen novým, se kterým jsou nyní potíže v rychlosti odezvy.

„Systém je teď kompletně odpojený a vyhodnocuje se analýza systému,“ řekl Řepka a dodal, že až se zjistí a odstraní příčina problému, systém se uvede znovu do provozu. „Až budou k dispozici výsledky analýzy, bude vyvozena i konkrétní odpovědnost za toto pochybení,“ sdělila Malíková.

Na ruční ověřování registrovaných vozidel v SIS přešli úředníci dnes po 12:00. Registry jsou od té doby pro občany plně funkční. Nový systém by se měl podle Malíkové spustit nejpozději v polovině letošního dubna.

Problémy s registrací vozů se objevily už v pondělí po celé republice. V některých obcích se na úřadech tvořily fronty, jinde úřady pracoviště registrace aut úplně uzavřely.

Ověřovat informace o registrovaných vozidlech v SIS se ČR zavázala mezinárodním závazkem.