Příměstské autobusy do Prahy mají kvůli uzavírce velká zpoždění

Praha - I více než hodinová zpoždění mají tento týden autobusy, kterými do hlavního města dojíždějí lidé z jeho jihovýchodního okolí. Důvodem jsou částečné uzavírky dálnice D1 na příjezdu do Prahy a kvůli tomu přetížené okolní komunikace, uvedl Filip Drápal, mluvčí společnosti Ropid, která organizuje hromadnou dopravu v Praze a jejím okolí. Ropid cestujícím doporučuje využít v těchto dnech raději vlak.

Podle Drápala jsou od počátku týdne kvůli uzavírkám zahlceny okolní příjezdové komunikace do Prahy. Podle dopravního specialisty společnosti Ropid Oldřicha Kadavého mají linky z Jesenice průměrně dvacetiminutové zpoždění, autobusy z Říčan přijíždějí dokonce o 85 minut později. Nejhorší situace je na silnici I/2 směrem od Kostelce nad Černými lesy. Opožděné jsou spoje i v opačných směrech, protože autobusy se nestíhají na konečných zastávkách obrátit.

Ropid proto cestujícím doporučuje, aby používali například vlakovou linku S9 z Benešova přes Strančice, Říčany, Kolovraty a Uhříněves. Podle společnosti na této trase nehrozí taková zpoždění. V ranní špičce jezdí příměstské vlaky i každých 15 minut, cesta z Říčan na hlavní nádraží trvá 27 minut. „Pro cestující, kteří nemohou použít vlak přímo, doporučujeme dopravit se k němu buď autem nebo návaznými autobusovými linkami,“ dodal Drápal.