Otec unesené Terezky bude trestně stíhán

Plzeň - Osmatřicetiletého Novozélanďana, který do Austrálie unesl svoji šestiletou dceru Terezku ze Žákavy na Plzeňsku, čeká trestní stíhání kvůli poškozování cizích práv. Podle západočeské policejní mluvčí Martiny Kohoutové už vypracoval vyšetřující komisař usnesení o zahájení trestního stíhání. Policisté budou spolupracovat s Interpolem i australskými úřady, aby si muž usnesení převzal. V případě uznání viny hrozí muži až dvouleté vězení nebo peněžitý trest.

V sobotu 22. března si Rodney Wiliam Cowie vyzvedl svou dceru Terezu Vichnarovou v Žákavě na jižním Plzeňsku. Ve smluvenou dobu dívku ale nevrátil a bez souhlasu matky ji dopravil do Austrálie. Červený Ford Escort Combi, který si půjčil od bývalého švagra, nevrátil. Německá policie auto na základě žádosti českých kolegů našla u vlakového nádraží v Norimberku.

Stále není jasné, jak se mohl muž s dítětem vůbec dostat do letadla a opustit schengenský prostor, když dceru podle její matky v pasu zapsanou neměl. V době, kdy matka oznamovala únos, seděla už Terezka podle policie s otcem v letadle směřujícím do Austrálie.

Australský soud podle ministerstva spravedlnosti už dříve svěřil dítě do péče matky. S návratem děvčete by měl nyní pomoci Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí v Brně, který by měl zpracovat návrh na její navrácení. Příslušné australské nebo novozélandské orgány by pak měly pomoci vyhledat současný pobyt dítěte a zařídit jeho navrácení do péče matky.