Osobní datové schránky - konec vyzvedávání úředních dopisů na poště

Praha - Vyzvedávání dopisů od státních úřadů na poště by už brzy mohl být konec. Ministerstvo vnitra totiž počítá se zřízením takzvaných osobních datových schránek. Do nich by se daly ukládat jakýkoliv elektronické dopisy, které potřebujeme poslat nějakému státnímu úřadu. A stejným způsobem by stát psal zase zpět. Potíž je v tom, že takhle zaslaný dopis se po deseti dnech bude považovat za doručený, ať už si ho vyzvedneme a nebo ne.

Po zavedení osobních datových schránek by měly zmizet obálky s modrými pruhy, bylo by méně papírování a lidi by se o zprávách od úřadů dozvěděli kdekoliv na světě. „Povinností by to bylo pouze pro právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku, naopak pro fyzické osoby to bude dobrovolné. Každý kdo bude chtít, bude si moci takovou datovou schránku zřídit,“ říká náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček.
 
Na jakýkoliv dopis v takové schránce adresáta upozorní jeho mobilní telefon. Zatímco klasický dopis si na poště vyzvednout nemusíme, a v řadě případů se tak vyhneme pokutám nebo jiným trestům, v případě elektronické schránky to nepůjde. Po desátém dni od doručení zprávy do datové schránky se bere tento vzkaz jako vyzvednutý. Poslanec Jeroným Tejc (ČSSD) ale namítá: „Je potřeba odlišovat konkrétní případy, nelze říci, že vše bude doručeno vždy po deseti dnech.“
 
Ministerstvo vnitra počítá s tím, že v odůvodněných případech by tohle platit nemuselo. Spor se ale patrně povede i o to, jaké dokumenty by se takto posílaly. Opozice souhlasí s řešením přestupků, nebo některými správními záležitostmi. Vadí jí ale, kdyby se takto posílaly třeba příkazy na zaplacení velkých částek. „Takovýto platební rozkaz, pokud někdo nedluží a neodvolal by se do 14 dnů, tak by v podstatě byl člověkem, který už nemá jiné možnosti opravy,“ říká Tejc.
 
Opozice má obavy i z toho, aby se do schránek nevloupal nějaký hacker. Podobné výtky má i sdružení pro efektivní stát eStat.cz. To před časem na internetových stránkách varovalo: návrh zákona nedává jistotu, že jednou poslaný dokument nebude moci někdo později upravit. „Ten systém musí být postavený tak, že každý dokument, který se podá, se nedá zmodifikovat a že v nezmodifikované originální podobě dojde k adresátovi,“ uvedl náměstek ministra vnitra Ondřej Felix.
 
O schránky bude možno požádat v síti Czechpointů, které jsou už na řadě obecních úřadů. Přidělovat je bude ministerstvo vnitra. Zákon, který umožní zřídit osobní schránky je teprve na začátku svého projednávání v Poslanecké sněmovně. Ministerstvo vnitra ale počítá s tím, že se všechno stihne tak, aby začaly fungovat od července příštího roku.