Údajné vydírání Vladimíra Železného začal řešit soud

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 se dnes přečtením obžaloby začal zabývat kauzou Čechoameričana George Novotného. Soudkyně Helena Králová ale jednání odročila na neurčito. Upozornila také na to, že nebude moci vynést verdikt, dokud nenabude právní moci rozsudek pražského městského soudu v kauze obrazů z loňského srpna. Ten ovšem k odvolacímu senátu zatím nedoputoval. Galerista podle obžaloby vydíral bývalého šéfa televize Nova Vladimíra Železného, zpronevěřil obrazy a vlastnil nelegálně zbraň. Hrozí mu dva až osm let vězení.

Podle Interpolu žije Novotný od roku 2002 ve Spojených státech. Americkým úřadům se nepodařilo doručit mu předvolání, a tak soudkyně rozhodla, že bude souzen jako uprchlý. Obvodní soud již několikrát začátek hlavního líčení odvolal, protože se obžalovanému nepodařilo doručit předvolání cestou právní pomoci přes americké úřady. Policisté Novotného v místě jeho bydliště nezastihli, galerista se tam prý nezdržuje.

Novotný, který se do Česka vrátit nehodlá, byl loni v jiné kauze zároveň se Železným nepravomocně odsouzen za daňové úniky při dovozu obrazů z ciziny. Městský soud oběma mužům uložil dvouletý podmíněný trest se čtyřletým odkladem. Železný, který má podle verdiktu zaplatit pokutu pět milionů korun, se na místě odvolal.

V souvislosti s dováženými obrazy je Novotný ve druhé, samostatné kauze stíhán kvůli vydírání Železného. Údajně mu poslal vyděračský dopis, v němž od tehdejšího šéfa Novy požadoval miliony korun za to, že nezveřejní jeho podíl na daňových únicích. Novotný je stíhán i za to, že přebíral do galerie obrazy, které nevrátil ani nezaplatil, čímž prý způsobil mnohým lidem škodu přesahující dva miliony korun.

Europoslanec Železný čelí v dalších dvou případech obviněním z poškozování věřitele, společnosti Central European Media Enterprises, a z krácení daní v souvislosti s převodem obchodního podílu ve společnosti CET 21. Obě kauzy v současnosti projednává pražský městský soud.