Středočechy trápí doprava, ale pochvalují si blízkost Prahy

Praha - Dopravní zátěž, nadměrný hluk a kolony pomalu popojíždějících vozidel, na druhé straně blízkost Prahy a slušná nabídka pracovních příležitostí. Tak lidé nejčastěji shrnují největší výhody a nevýhody života ve Středočeském kraji. Vyplývá to z průzkumu mezi 941 respondenty staršími 18 let, který pro hejtmanství vypracovala společnost STEM.

Dopravní zátěž považuje za největší nevýhodu 21 procent oslovených Středočechů. Devět procent obyvatel regionu spatřuje největší nešvar ve špatné dosažitelnosti služeb.

Pro 22 procent Středočechů je naopak výhodou malá vzdálenost do metropole. Osm procent lidí ale tuto skutečnost hodnotí naopak negativně. „Praha představuje sporné téma,“ uvedli autoři průzkumu. Velkoměsto je totiž zdrojem pracovních příležitostí či kultury, zároveň však i kriminality. A vytváří také konkurenci středočeským podnikatelům.

Výhodou je podle Středočechů nízká nezaměstnanost a slušná nabídka pracovních míst, za největší přednosti je označuje 18 procent respondentů. Třináct procent lidí si cení přírody, jedenáct procent dostupnosti úřadů a osm procent klidu a vlastního bydlení.

Sedm procent lidí trápí vysoké ceny bytů a stejný podíl dotázaných nejvíce znepokojuje kriminalita a přítomnost mnoha cizinců v regionu.

Lidé v průzkumu také vyjádřili znepokojení nad privatizací nemocnic - negativně ji vnímá 70 procent dotázaných. Stejnému podílu lidí naopak nevadí průmyslové zóny v okolí Prahy.

Vydáno pod