Většina ministrů Topolánkovi cestu na olympiádu nedoporučuje

Praha - Pokud premiér Mirek Topolánek dodrží předsevzetí, že o své cestě na olympiádu nechá rozhodnout vládu, tak na olympijské hry v Číně zřejmě v létě neodcestuje. V anketě pro dnešní Lidové noviny mu totiž účast na zahajovacím ceremoniálu v Pekingu nedoporučilo osm z jedenácti oslovených ministrů. Zbylí tři by toto rozhodnutí nechali na něm.

Jednoznačně proti účasti na zahájení her jsou kvůli porušování lidských práv v Tibetu i v Číně ministři Strany zelených - Martin Bursík, Ondřej Liška a Džamila Stehlíková. Proti je také Karel Schwarzenberg. Podobné stanovisko zastávají i ministři KDU-ČSL Václav Jehlička a Cyril Svoboda. Topolánkovu cestu do Pekingu jednoznačně nepodporují ani jeho straničtí kolegové. „Jsem přesvědčen, že olympiáda je sportovní záležitostí a přítomnost politiků tam nemá smysl,“ prohlásil ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Proti premiérově cestě se vyslovil také Petr Gandalovič.

Tři členové vlády - Tomáš Julínek (ODS), Ivan Langer (ODS) a Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) - by rozhodnutí nechali na Topolánkovi.  Z Topolánkových evropských protějšků už účast na zahajovacím ceremoniálu odmítli polský a britský premiér. 

Topolánek už dříve řekl, že to bude právě vláda, která rozhodne o tom, jestli se do Pekingu vypraví, nebo ne. Premiérova mluvčí teď znovu Lidovým novinám potvrdila, že Topolánek se bude řídit většinovým doporučením kabinetu.