Dopravní podnik chce mít do konce roku velký jeřáb na vyprošťování tramvají

Praha - Dopravní podnik hlavního města Prahy chce do konce letošního roku zakoupit velký jeřáb, který bude schopen zvednout a umístit zpět na koleje i dva nejnovější typy tramvají. Na setkání s novináři to řekl technický ředitel podniku Radek Zamrazil. Neuvedl ale, s jak velkou investicí podnik počítá.

Podnik, který s tramvajemi T14 už jezdí a typ T15 začne kupovat příští rok, by se zatím v případě nehody musel spolehnout na hydraulické válce.

„Dovedeme si představit, že by ještě tento rok dopravní podnik nakoupil jeřáb, který bez problémů zvedne jak tramvaje T14, T15, tak i tramvaje současně provozované s vysokou podlahou,“ uvedl Zamrazil.

Současný systém umožňuje podle Zamrazila provést zásah u starších tramvají do dvaceti minut. „Tento standard chceme aplikovat i pro tramvaje T14 a ForCity (T15),“ dodal.

Podle Škody Transportation, která tramvaje vyrábí, má nejnovější typ T15 krajní článek stejně dlouhý jako starší vozidla. Tento článek je většinou potřeba zvednout v případě nehody; při zvedání je tedy potřeba stejná síla jako například u vozů T3.

Dopravní podnik má celkem zhruba 970 tramvají. Pražany kromě vozů T14 vozí modely T3, T6A5 a KT8.