Zákonodárci by měli pobírat jen jeden příjem ve výši 270 000 korun

Praha - Občanští a sociální demokraté hledají způsob, jak pravidelně zvyšovat platy zákonodárců. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes. Poslanci a senátoři by mohli v budoucnu brát jednu sumu - sloučily by se tak všechny jejich náhrady. Podle některých odhadů by to bylo až 270 000 korun hrubého měsíčně. Nový systém má velkou šanci uspět. Obě nejsilnější strany mají o platech stejnou představu. Loňská průměrná hrubá měsíční mzda v Česku byla 21 692 korun.

Podle MfD zároveň chtějí ČSSD a ODS ukončit spekulace o nejrůznějších výhodách a náhradách poslanců a senátorů k platu. Poslanci ČSSD pověřili předsedu sněmovny Miloslava Vlčka, aby novou koncepci odměňování připravil. „Pracuji na ní, v paragrafovém znění by měla být do konce roku,“ řekl Vlček.

MfD píše, že novinka bude zřejmě vypadat tak, že se sloučí plat a všechny náhrady na stravu, reprezentaci či cestování. V jednom balíku by byl i příspěvek na kancelář a asistenta. „Druhou variantou jsou tři hromádky: na poslance, na asistenta a na kancelář,“ uvedl šéf sněmovny. I tak by v těchto penězích už byly zahrnuty všechny dnešní náhrady.

Podle MfD má ČSSD velkou šanci, že se na změnách dohodne s ODS, jejíž politici mají o platech stejnou představu. „Všechny peníze na kanceláře, asistenty a podobně by se měly sloučit do jednoho platu,“ řekl šéf Senátu Přemysl Sobotka. MfD připomíná, že senátor za ODS Jaroslav Kubera nedávno částku odhadl na 270 000 korun. Podle mzdové kalkulačky by z této částky hrubého příští rok zbylo 233 000 korun čistého. Podle výpočtů MfD se plat a náhrady řadového poslance dnes blíží nejméně částce 169 000 korun čistého.