Paroubek: Pokud vyhrajeme volby, zrušíme reformní důchodový zákon

Praha - Sociální demokraté chtějí zrušit reformní zákon o penzích v případě, že vyhrají volby. Předseda ČSSD Jiří Paroubek to dnes prohlásil během své návštěvy v dolu Paskov. Právě horníci jsou jedněmi z největších odpůrců důchodové reformy, která věk odchodu do penze posunuje na 65 let. Paroubek představu, že by horníci měli fárat do tak vysokého věku, považuje za "opravdu hodně bludnou".

Novelu, kterou budou zákonodárci schvalovat zřejmě v červnu, prý ČSSD nepodpoří, a bude-li mít dostatečný počet hlasů, pokusí se ji zablokovat. „Ale chce to diskusi, například nad tím, kdo to bude financovat,“ zdůraznil Paroubek.

Horníci se obávají, že se kvůli podlomenému zdraví většina z nich penze ani nedožije. Ministrovi práce a sociálních věcí Petru Nečasovi v březnu předali petici, ve které požadují možnost nástupu do předčasné penze o deset let dříve.

Jednání Nečase a horníků o bludné reformě

Nečas ale se zachováním předčasných penzí údajně počítá. Lidé by mohli chodit do důchodu až o pět let dříve, což je lhůta, kterou požadovali i sociální demokraté. Navíc ministr horníkům nabídl časově limitovanou práci v dolech jen po dobu deseti let, proti návrhu se ale ohradili majitelé dolů. Podle Nečase je před přijetím nějakých rozhodnutí třeba nejprve vypracovat analýzu zdravotní náročnosti hornického povolání.

První schůzka zástupců vlády a odborářů se uskuteční na konci dubna. „Jestliže jednání bude mít reálný podklad, není důvod stupňovat protestní akce. Pokud to bude jen o slibech a odkladech, jsme připraveni proti vládnímu řešení protestovat,“ prohlásil předseda Sdružení hornických odborů OKD Miroslav Syrový.