Ředitelé škol mají obavy z novely zákona, která umožní jejich snadnější odvolání

Praha - Neklid mezi řediteli škol budí chystaná novela zákona, která má ulehčit jejich odvolání z funkce. Teď je to možné, jen když je jim přes pětašedesát nebo když závažně poruší své povinnosti - a to se nelíbí zřizovatelům. Cítí se bezmocní. Ředitelé se zase obávají, že v budoucnu k sesazení postačí i malicherná záminka.

Například na ředitelku pražské Vyšší odborné a střední zdravotnické školy na Alšově nábřeží si stěžují nejen učitelé. Studenti proti ní dokonce demonstrovali. „Je tam jakási nekomunikativní zóna mezi ředitelkou a učiteli a samozřejmě, že se to odráží na žácích,“ komentovala tamní situaci náměstkyně primátora Marie Kousalíková. Magistrát ale ředitelku odvolat nemůže. Musí čekat, jestli něco nenajde hloubková kontrola ve škole.
 
Případ druhý: Svatavu Kovářovou starosta odvolal z funkce ředitelky ze dne na den. Valtická základní škola přitom neměla problémy. Se starostou byli přátelé, důvod se ředitelka nikdy nedozvěděla. „Domnívám se, že šlo o politickou záležitost, že byl činěn na starostu nátlak,“ myslí si bývalá ředitelka ZŠ Valtice Svatava Kovářová.
 
Ředitelé se bojí, že podobných případů může přibývat. V novele má místo závažné porušení povinností stačit pro odvolání jen porušení povinností. Důvod k odvolání se pak podle ředitelů vždycky nějaký najde. Třeba chybějící bezpečnostní tabulky ve škole. „Schopný a dobrý starosta mi dá zápis a řekne, do 14 dnů to napravíš, ten, kdo mě bude chtít odvolat, to neudělá a odvolá mě,“ dává příklad předsedkyně Asociace ředitelů ZŠ Hana Stýblová.
 
Hrozí tak nestabilita škol, přitom právě probíhá jejich reforma. Podle Svazu měst a obcí by mělo být snadnější ředitele odvolat, zákon by se ale měnit nemusel.  Ministerstvo školství chce obcím vyjít vstříc, zároveň ale nechce ředitele poškodit. „Ředitel vykonává ve škole státní správu, dělá státní zakázku a potřebuje ochranu před místními politickými vlivy, neměla by to být osoba, která je kdykoliv odvolatelná z jakýchkoliv malicherných důvodů,“ uvedl náměstek ministra školství Jindřich Kitzberger.
 
Změnit odvolávání ředitelů má proto až další novela školského zákona, která bude hotová za několik měsíců.