Lidé nemají příliš zájem získat osvědčení o praktických dovednostech

Praha - Zatím jen 120 lidí využilo nabídky získat oficiální doklad o své praktické dovednosti, aniž by na ni měli výuční list. Pilotní projekt funguje už dvacet měsíců, platí ho Evropská unie a ministerstvo školství. Pro žadatele je zdarma.

Být číšníkem, zedníkem nebo obkladačem bez patřičného výučního listu, znamená obvykle nižší mzdu, nebo práci na černo. Přesto dnes v jiném než svém původním oboru pracuje mnoho lidí. Na praktické dovednosti, které člověk v takovém zaměstnání získal, je teď možné získat oficiální osvědčení, navíc bezplatně. Podle hlavní manažerky projektu Jany Bydžovské lidé zatím ale o této možnosti moc nevědí. Malý zájem o projekt si ministerští úředníci vysvětlují zatím malým počtem oborů, kde je osvědčení možné získat.

Projekt za 84 milionů korun má v učebnách českých středních školách nastartovat vzdělávaní i pro dospělé. Výhodou je, že certifikát je možné získat i jen na část znalostí. U prodavačů třeba pouze na práci pokladního. Počet oborů, kde bude možné uznat znalosti a vystavit na ně osvědčení, chtějí úředníci rozšířit až na několik stovek. Už příští rok by výuční obory měly doplnit i ty maturitní.