Nemocnici ve Vrchlabí čeká správní řízení s VZP kvůli tomu, že nevybírá poplatky od nezletilých

Vrchlabí - Očekávaný problém bude muset řešit nemocnice ve Vrchlabí. VZP s ní už brzy zahájí správní řízení proto, že tu odmítají vybírat poplatky od nezletilých pacientů. Nemocnice sice říká, že poplatky hradí určitý sponzor, ani to ale podle pojišťovny není možné.

Vztahy mezi VZP a nemocnicí ve Vrchlabí snad nikdy nebyly jiné než napjaté a když nemocnice odmítla vybírat poplatky od dětí, ještě se zhoršily. VZP s ní podle mluvčího v nejbližší době zahájí správní řízení a chce ji za to potrestat. Podle svého mluvčího Jiřího Roda se VZP bude snažit prokázat všemi zákonnými prostředky, že nemocnice nepostupuje v souladu se zákonem. Samozřejmě si uvědomuje, že v tomto případě bude prokazování velmi složité, protože současná právní norma tyto případy jednoznačně neupravuje. Nemocnici hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Ředitel Česko-německé horské nemocnice ve Vrchlabí Vladimír Dryml však trvá na svém. Tajemní sponzoři budou regulační poplatky za děti do osmnácti let platit dále.

Nemocnice dokládá, že v prosinci loňského roku složil sponzor, zřejmě spolumajitel Seidl, 50 tisíc korun na poplatky za děti. Před několika dny to pojišťovně nevadilo, tehdy ředitel její pobočky v Hradci Králové Pavel Pecháček prohlásil, že z hlediska VZP je všechno v pořádku. Pak ale k důraznější obraně zákona zavelelo ministerstvo, mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt však tvrdí, že úkolem pojišťovny je, aby dokázala na tuto fintu vyzrát.

VZP se pokouší s nemocnicí ve Vrchlabí uzavřít smlouvu, to se jí však nedaří. Ředitel Dryml vstřícný není, pojišťovna podle něj dluží nemocnici od roku 2004 zhruba 2,3 milionu korun. S tím nesouhlasí Jiří Rod: VZP toto tvrzení považuje za zcela nepravdivé, nemocnici ve Vrchlabí platí v souladu s vyhláškou.

Mluvčí Rod nechtěl upřesnit datum, kdy VZP správní řízení s nemocnicí zahájí.