Provoz na pražském letišti se vrátil na hlavní ranvej

Praha - Provoz na pražském letišti se v pondělí vrátil po třech týdnech na hlavní vzletovou a přistávací dráhu, sdělila mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí. Dráha byla uzavřena od druhého dubna kvůli pravidelné jarní údržbě; veškerý letový ruch se dočasně přesunul na vedlejší ranvej.

Oddechnou si především obyvatelé okrajových pražských čtvrtí, neboť na vedlejší dráhu nalétávají letadla přes město. Letiště proto po dobu údržby zrušilo noční provoz mezi půlnocí a pátou hodinou ranní.

Komplikace v uplynulých dnech působilo počasí. Vedlejší dráha není vybavena pro vzlety a přistání za snížené viditelnosti, což způsobilo, že dvakrát během dubna provoz zastavila mlha. Letecké společnosti musely zrušit desítky letů a letadla nabírala několikahodinová zpoždění.

Přesuny provozu by měly skončit po dokončení nové ranveje, která má vést ve stejném směru jako nynější hlavní dráha. Termín jejího zprovoznění se ale kvůli jednání o pozemcích na letišti neustále oddaluje; nyní se hovoří o letech 2012 až 2013. Letiště novou dráhu potřebuje, protože kapacita té nynější přestává stačit.