Kulínský dostal za zneužívání sboristek tříletou podmínku

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové uznal někdejšího sbormistra Bambini di Praga Bohumila Kulínského vinným v kauze zneužívání sboristek. Udělil mu trest tři roky vězení podmíněně s odkladem na pět let a deset let zákaz činnosti s mládeží do 18 let. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i Kulínského obhájce se proti výroku odvolali. „Kulínský si musel být vědom toho, že dívky ve sboru jsou na něm závislé,“ řekl při zdůvodňování rozsudku předseda senátu Miloslav Ježek. Vrchní soud by mohl případ definitivně rozhodnout do půl roku.

Podle soudu sbor fungoval jako uzavřená komunita podle vlastních pravidel, Kulínský byl však chápán jako dozor. „Při uložení trestu bylo přihlédnuto k době, která uplynula od spáchání trestné činnosti. Jedná se o vysoce společensky nebezpečné jednání, na druhé straně je obžalovaný osobou, která se zasadila o dobré jméno republiky i sboru, což svědčí v jeho prospěch,“ řekl Ježek.  

Podle obžaloby se Kulínský dopustil v letech 1984 až 2004 pohlavního zneužívání a ohrožování výchovy mládeže v 49 případech. Bohumil Kulínský (49) vedl soubor Bambini di Praga od roku 1976.

Státní zástupce Jan Bohutínský ve své závěrečné řeči požadoval, aby soud Kulínskému uložil 8,5 roku vězení a zákaz práce s mládeží na deset let. Podle jeho názoru se jeho činnost prokázala ve 47 z 49 žalovaných případů pohlavního zneužívání. „Obžalovaný způsobil těžkou újmu na zdraví minimálně jedné z poškozených,“ řekl ČT Bohutínský. Kulínského obhájce Tomáš Sokol naopak soudu navrhl zproštění obžaloby a upozornil na nevěrohodné výpovědi sboristek a nepřesnosti v obžalobě.

Krajský soud v Hradci Králové projednával případ již dříve, hlavní líčení se týkala jen dvou nejzávažnějších skutků. Soud Kulínského v obou případech osvobodil. Odvolací pražský vrchní soud ale oba rozsudky zrušil a posledním verdiktem nařídil spojit všech 49 skutků do jediného líčení. Krajský soud začal kauzu znovu projednávat 29. října 2007.

Kulínského kauza se táhne již od listopadu 2004 

Policie zadržela Bohumila Kulínského v listopadu 2004 na základě trestního oznámení manžela jeho bývalé manželky. Byl obviněn ze zneužívání nezletilých členek sboru. Toho se měl údajně dopustit v letech 1984 - 2004 na nezletilých členkách sboru. Kulínský od počátku všechna obvinění kategoricky odmítá. V lednu 2005 policie rozšířila původní obvinění ze zneužití devíti sboristek o další skutky, obžaloba tak nakonec stíhá Kulínského za sexuální zneužívání 49 někdejších členek sboru.

Obvodní soud pro Prahu 4 začátkem února 2005 prodloužil Kulínskému vazbu o tři měsíce, podle soudu by mohl pokračovat v trestné činnosti. Ústavní soud však rozhodl, že prodloužení vazby bylo v rozporu s ústavou, a Kulínský tak v červenci 2005 opustil pankráckou věznici. Ve vazbě nakonec strávil 219 dnů.

Krajský soud v Hradci Králové pak dvakrát projednával nejzávažnější žalované skutky, které se měly stát na území východních Čech. Soud Kulínského vždy osvobodil, ale Vrchní soud pokaždé oba rozsudky zrušil. Předsedkyně senátu Anna Bímová pak zbylých 47 žalovaných skutků poslala Obvodnímu soudu v Praze 1, který je však všechny vrátil zpět do Hradce Králové. Vrchní soud nakonec skutečně přikázal spojit kauzu do jednoho celku a soudit ji v Hradci Králové. Nicméně soudkyni Bímovou z případu vyloučil a případ byl přidělen soudci Miroslavu Ježkovi.

Kdo je Bohumil Kulínský

Bývalý sbormistr Kulínský se narodil 5. května 1959 v Praze jako syn sbormistra Bohumila Kulínského staršího (1910 až 1988) a sbormistryně Blanky Kulínské (1935). Jeho rodiče založili dětský pěvecký soubor Bambini di Praga. Absolvoval studia dirigování na pražské konzervatoři (1981) a na Janáčkově akademii múzických umění (1987). Je bezdětný a podruhé rozvedený. První manželka Margita (nyní Losová) a druhá Linda (nyní Hrůzová) - obě bývalé manželky byly v minulosti členkami Bambini di Praga.

Kromě toho, že v letech 1976 až 2005 byl sbormistrem dětského pěveckého sboru Bambini di Praga, působil též jako dirigent-asistent a poté dirigent Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK (1983 až 1987, 1987 až 1990), dirigent Komorní filharmonie Pardubice (1987 až 1990) a šéfdirigent opery pražského Národního divadla (1997 až 2002). V roce 1990 založil rovněž soukromou Školu sborového zpěvu. Poté, co byl obviněn z trestného činu zneužívání, odešel ze sboru a pracoval jako archivář Pražské komorní filharmonie, spolupracoval s Pražským filharmonickým sborem (2005 až 2006) a působil také jako asistent kamery u filmařky Olgy Špátové. Nyní se živí jako taxikář.