Země V4 podporují snahy Ukrajiny a Gruzie na členství v NATO

Praha - Země visegrádské čtyřky (V4) podporují aspirace Ukrajiny a Gruzie na členství v NATO. Spolu se Švédskem jsou také příznivci integrace Ukrajiny do evropských struktur. Ministři zahraničí z Česka, Slovenska, Maďarska a Polska se na tom shodli na dnešním jednání v Praze, ke kterému přizvali také kolegy z Ukrajiny a Švédska.

Visegrádské země, Švédsko a Ukrajina doufají, že současné tempo jednání mezi EU a Ukrajinou vydrží tak, aby Kyjev co nejdříve dosáhl dohody o privilegovaném partnerství mezi unií a Ukrajinou, uvedli ministři ve společném prohlášení po jednání. Dohoda by podle nich mohla být dokončena během českého předsednictví v EU v roce 2009. Ministři se vyslovili pro vytvoření zóny volného obchodu mezi ČR a Ukrajinou. „V4 a Švédsko podporují ukrajinské snahy o evropskou integraci,“ zdůraznili ministři ve společném prohlášení, které poskytli novinářům.

Ohledně NATO země V4 věří, že začlenění Ukrajiny do takzvaného akčního plánu členství (MAP) aliance posílí politickou i bezpečností spolupráci Kyjeva s NATO. Kyjev doufal, že jej aliance na nedávném summitu v Bukurešti přizve k akčnímu plánu, který představuje předstupeň k plnoprávného vstupu. Nestalo se tak, proti se postavilo hlavně Německo a Francie. Podle všeobecného přesvědčení z obavy, aby NATO zbytečně nepopudilo Rusko. Zástupci NATO dali Ukrajině a také Gruzii nicméně najevo, že v budoucnu mohou se členstvím počítat.

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg po jednání ministrů řekl, že ministři se také vyslovili pro plošné snížení poplatků v rámci EU za víza pro běloruské občany. Podle V4 si Bělorusko zaslouží užší spolupráci s EU, podmínkou je ale demokratizace země.