Inspekce zkontroluje sběrnu, která vykoupila destičky z památníku

Terezín - Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) příští týden zkontroluje sběrnu šrotu v Nehasicích u Žatce, kde policisté našli bronzové destičky ukradené z hrobů na Národním hřbitově v Terezíně. Inspektoři zkontrolují především vedení evidence lidí, kteří sem přinášejí barevné kovy. Podíl majitele nehasické sběrny na případu prošetřuje i policie.

Zjišťovat totožnost lidí ukládá sběrnám zákon. „Pokud evidence není řádně vedena, můžeme uložit pokutu až jeden milion korun“ uvedl Jiří Turek z ústeckého inspektorátu ČIŽP. Dodal, že kromě evidence inspektoři zkontrolují, jak se ve sběrně s odpadem nakládá.

Pokud by se policistům podařilo prokázat, že zástupce sběrny vědomě vykoupil věc pocházející z trestné činnosti, dopustil by se podle litoměřické policejní mluvčí Aleny Romové trestného činu podílnictví, za což mu mu hrozí trest až dva roky vězení nebo peněžitý postih. Policisté nechtějí s odkazem na informační embargo poskytovat k případu terezínské krádeže žádné informace. Romová dnes pouze zopakovala, že pachatele dosud nezadrželi. Zloději, který způsobil škodu 2,5 milionu korun, hrozí trest dva až osm let vězení.

Ředitel terezínského památníku Jan Munk dnes řekl, že se již vyrábějí pryskyřicové cedulky imitující bronz, které nahradí 824 ukradených bronzových jmenovek. Firma je památníku dodá za cenu materiálu. Kdy přesně je budou moci zaměstnanci památníku na hroby namontovat, Munk neví, doufá, že všechny budou na místě do 18. května, kdy se zde uskuteční Terezínská tryzna.

Vydáno pod