Noví rodiče Vendelína Čtvrtka mohou nyní požádat o adopci

Praha - Právě dnes uplynula tříměsíční lhůta, dokdy dostali noví rodiče možnost vyzkoušet si soužití s Vendelínem Čtvrtkem a požádat o adopci. Pokud to udělají a soud to schválí, mohou si Vendelína ponechat napořád.

„Vendelín se má velice dobře, má příjemné, milé rodiče, měl velké štěstí, že mu byla vybrána právě tato rodina. Je s ní tři měsíce, jeho noví rodiče teď mohou podat žádost o osvojení prvního stupně,“ vysvětluje Eva Baziková z dětského centra při FTN, která je s novou Vendelínovou rodinou pravidelně v kontaktu.
 
Vendelín je stále v péči pediatra, žádné problémy se však nevyskytly, i okolí jeho nové rodiny ho přijalo velmi dobře. Vendelínova identita je přísně utajována, že se jedná právě o něj, neví ani rodina jeho nových rodičů. Dětské centrum se tak snaží zabránit bulvárním novinářům, aby Vendelína dopátrali.
 
Vendelínova biologická matka se za celou dobu neozvala, nyní by však již na chlapce neměla nárok. Pokud podají noví rodiče žádost o adopci, proběhne řízení, kdy bude ověřována sociální situace rodiny a jak se rodina o hocha dosud starala. Pokud soud řekne ano, může rodina, po dovršení jednoho roku chlapce, požádat o adopci druhého stupně, která je nezrušitelná.