Pavlová: Přibývá únosů dětí jedním z rodičů

Praha – „Máme evidováno kolem dvaceti případů,“ uvedla o počtu únosů dětí do zahraničí jedním ze svých rodičů ředitelka Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Lenka Pavlová v Interview ČT24. Potvrdila také, že počet únosů v posledních letech roste. Za celý loňský rok jich totiž bylo 34, předloni 18.

Základním dokumentem, kterým se řídí soudy v podobných případech, je haagská úmluva, kterou však podepsalo pouze 80 států. Pro řízení na jejich území připravuje Úřad pro mezinárodní ochranu dětí potřebné podklady, je - li však dítě uneseno do země, která haagskou úmluvu nepodepsala, jde podle Pavlové spíše o záležitost pro diplomaty.

V případech soudů o děti unesené jedním z rodičů je důležitá také finanční situace toho, kdo chce potomka zpět, zda si může dovolit odcestovat do ciziny a je-li v jeho možnostech zaplatit právníky.

Nejdůležitější podklad, podle kterého soudy rozhodují, jsou však jasné důkazy, zejména ty listinné. Haagská úmluva totiž vyžaduje, aby padlo rozhodnutí do šesti týdnů od podání žádosti.