iHNed.cz: Ministr Julínek vystoupil z České lékařské komory

Praha - Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek po 17 letech ukončil své členství v České lékařské komoře (ČLK). Informaci přinesl server iHNed.cz. Julínek svůj odchod zdůvodnil tím, že už nevykonává lékařskou praxi a nechtělo se mu platit příspěvky. Podle zákona tak už nemůže léčit ani předepisovat léky. Žádný z předchozích ministrů z nejvlivnější zdravotnické organizace nevystoupil.

„Nemůžeme mu bránit. Pokud již neléčí, nemusí být v komoře. Trochu nás to mrzí. I proto, že si tady pan ministr udělal svoji politickou kariéru,“
řekl internetovému deníku prezident ČLK Milan Kubek. Julínek byl v letech 1992 až 1995 i členem představenstva komory. Coby lékař působil v minulých letech jako anesteziolog v Nemocnici Ivančice a v brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny.

Julínek tvrdí, že jeho odchod z komory prý nijak nesouvisí s napjatými vztahy, které panují mezi ním a Kubkem. Údajně ale už nechce platit členský příspěvek, který činí přes dva tisíce korun ročně, a dokonce požaduje, aby mu ho ČLK odpustila i za letošní rok. „Už praxi nevykonávám, tak nevím, proč bych měl za tento rok platit. Za loňský rok jsem ale ještě členské příspěvky posílal,“ uvedl ministr. 

Podle Kubka je „dost nevkusné a nestandardní“, že ministr požaduje odpustit letošní příspěvek. „Členské příspěvky odpouštíme jen z důvodů nepříznivé sociální situace, což se rozhodně pana ministra netýká,“ vysvětlil. Podle něj prý Julínek dluží komoře členské příspěvky za předešlé dva roky, tedy zhruba čtyři tisíce korun. To ale ministr odmítá s tím, že vše zaplatil.

Napjaté vztahy mezi členy ČLK a ministrem Julínkem tak zřejmě nekončí, píše iHNed.cz. Komora už dlouho ostře kritizuje Julínkovu zdravotnickou reformu. Ministr si však nemyslí, že věcně. Komora je podle něj zpolitizovaná.