Policie ukončila koncert extremistů ve Velkém Beranově

Velký Beranov (Jihlavsko) - V noci na dnešek policie předčasně ukončila koncert pravicových extremistů ve Velkém Beranově na Jihlavsku kvůli závadným textům, které se objevily v hudební produkci. Koncert byl vydáván za soukromou oslavu, zúčastnilo se jej kolem 70 lidí. Průběh koncertu sledovala asi stovka policistů, včetně odborníků na extremismus.

Kvůli podezření ze spáchání trestného činu bylo devět lidí převezeno na jihlavskou kriminální policii k podání vysvětlení, podle mluvčí k tomu nemuseli být nuceni. Jeden opilý účastník, který se pohyboval na silnici a ohrožoval bezpečnost provozu, byl umístěn na protialkoholní záchytné stanici v Jihlavě.

Akce se konala v restauraci, která se nachází v místní části Nové Domky. Policisté ji ukončili ve 23:15. „Účastníci na základě výzvy dobrovolně opustili objekt, “ dodala mluvčí.

Průběh koncertu sledovali policisté pořádkové, dopravní a kriminální služby jihlavského ředitelství, zástupci inspektorátu cizinecké policie a pořádková jednotka jihomoravské správy.

Pravicoví extremisté letos zamířili na Jihlavsko už 29. března, aby na jihlavském hřbitově uctili památku padlých německých vojáků druhé světové války. Zúčastnilo se 150 extremistů a podobný počet antifašistů. Řečník byl policisty zadržen, jinak k větším incidentům nedošlo. Nasazeno tehdy bylo celkem 400 policistů. Akci monitoroval policejní vrtulník, bylo připraveno vodní dělo i zásahová jednotka.