Podle Jehličky chybějí na knihovnu peníze, podle Jandáka a Ježka politická vůle

Praha - Ministr kultury Václav Jehlička tvrdí, že na výstavbu nové Národní knihovny podle návrhu Jana Kaplického na pražské Letné není dost peněz. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. V rozpočtu je na knihovnu vyčleněno 1,9 miliardy korun a Kaplického projekt by stál kolem čtyř miliard. Stínový ministr kultury za ČSSD Vítězslav Jandák a ředitel NK Vlastimil Ježek si myslí, že celý problém s výstavbou knihovny spočívá v odmítavém přístupu ODS.

Podle Jehličky nelze vypsat mezinárodní soutěž bez finančních omezení, která by určila, kolik může stavba stát. Podle Jandáka by bylo možné získat další dvě miliardy například z privatizace pošty či pražského letišt. ODS podle něj stavbu knihovny zablokovala poté, co v architektonické soutěži zvítězil Kaplického projekt.

Jandák uvedl, že 1,9 miliardy vylučuje variantu umístění NK do Kongresového centra, jak navrhl ředitel Národní galerie Milan Knížkák. Ježek se obává, že pokud se bude stavba knihovny neustále oddalovat, nebudou peníze nakonec stačit na jakoukoli budovu.