Radní Richter v OVM znovu obhajoval systém financování divadel

Praha - Nový grantový systém financování pražských divadel je v pořádku, byl aktualizován na základě debat širší odborné veřejnosti a schválen i zástupci neziskových scén. V dnešních Otázkách Václava Moravce to znovu zopakoval pražský radní pro kulturu Milan Richter (ODS). Proti novému systému financování pražských divadel se v petici Za Prahu kulturní postavilo už více než 15 000 lidí.

„Nepasoval jsem se do pozice odborníka přes umění. Odpovědnost jsem dal do rukou grantové komise, ve které jsou jen odborníci,“ uvedl Richter. Jeho oponenti ale jednoznačně odmítají rozdělování prostředků formou takzvaných dotací na vstupenku, kde dostane víc peněz ten, kdo má větší tržby. Části divadelníků se nelíbí nový způsob udělování grantů, jejichž výše se mimo jiné odvíjí i od množství prodaných vstupenek. Město tím podle nich protežuje komerční divadla s velkou návštěvností a ohrožuje existenci nekomerčních divadel. Neshody vyvrcholily před několika dny demonstrací před pražským magistrátem. Představitelé Iniciativy pro kulturu a zároveň signatáři petice požadují změny v systému dotací a odvolání Richtera.

Magistrát ale ve své grantové koncepci spatřuje šanci pro spravedlivý systém. Z 98 pražských divadel je podle Richtera 427 milionů rozdělováno jen mezi 18 z nich, a právě mezi ta, jejichž členové protestují.

Výběrové řízení na ředitele divadla Na zábradlí do 14 dnů

Richter dnes v Otázkách zároveň uvedl, že do 14 dnů vypíše výběrové řízení na nového ředitele Divadla Na zábradlí. Dosavadní šéfce Doubravce Svobodové, stejně jako ředitelce Divadla v Dlouhé Daniele Šálkové přitom končí mandát už v červnu. Svobodová to považuje  za amatérské pochybení a označila za problém, že nového ředitele budou tentokrát vybírat tři politici a dva úředníci města. To ale Richter obhajoval s tím, že divadla jsou městská a město i politici mají odpovědnost za personální obsazení.