Schwarzenberg odmítl „kupčení“ s Mezinárodním trestním soudem

Praha - Smlouvu o uznání Mezinárodního trestního soudu podpořila sněmovna v prvním čtení. Po devíti letech od jejího podpisu tak dolní komora parlamentu přistoupila k její ratifikaci. Česko je společně s USA jedinou spojeneckou zemí, která s uznáním tribunálu stále váhá. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnešní sněmovní krok přivítal. "Zvláštní otálení" podle něj snižuje naši důvěryhodnost jako státu prosazujícího ochranu lidských práv. Dřívější spekulace o "obchodu s ratifikací" ze strany ODS, nepřímo odmítl.

Schválení smlouvy je prioritou celé země, nikoli jen politické strany, podotkl Schwarzenberg. Vláda podle něho nenašla žádný opodstatněný argument pro odmítnutí ratifikace. Nepsané ultimátum z počátku května hovořilo o zastavení ratifikačního procesu v Senátu ze strany ODS, pokud zelení nebudou souhlasit s americkým radarem v Brdech.

„Vnímám slučování tohoto tématu s jinými aktuálními otázkami zahraničněpolitického rázu jako nesmyslné a nezodpovědné,“ prohlásil Schwarzenberg o údajném „kupčení“ s uznáním Mezinárodního trestního soudu, jehož posláním je  stíhat a trestat válečné zločiny, zločiny proti lidskosti, genocidu a agresi.