Pražský magistrát: Extremisté k izraelskému velvyslanectví pochodovat nebudou

Praha - Čtyři shromáždění, které svolali stoupenci Národního odporu do hlavního města, pražský magistrát zakázal. Důvodem bylo neuznání oznámeného účelu pochodu. Pravicoví extremisté se chtějí 14. května vydat z Letné k izraelskému velvyslanectví, aby tak vyjádřili svůj postoj proti potlačování lidských práv Palestinců státem Izrael. Některé části trasy pochodu si navíc již zamluvila Židovská obec v Praze.

Oznámený účel akce zní v celém rozsahu jako shromáždění proti židovskému šovinismu, potlačování lidských práv Palestinců státem Izrael, k uctění památky padlých a proti svévolnému zakazování shromáždění oponentů úředníků magistrátu. Podobný pochod magistrát už dříve zakázal.

„I když oznámené účely byly různé, skutečný účel shromáždění směřuje k výzvě k rozněcování nenávisti a nesnášenlivosti občanů pro jejich národnost, původ a náboženské vyznání,“ odůvodnil zákaz magistrátu jeho mluvčí Jiří Wolf.

Badeniho ulici, která je na trase pochodu z Letné k izraelskému velvyslanectví, navíc už dříve zabrala Židovská obec v Praze. Na protest proti neonacistickému hnutí si zamlouvá některé ulice v místech, která jsou se Židy nějakým způsobem spojena, od doby, kdy se měl uskutečnit pochod neonacistů na výročí připomínky Křišťálové noci.

Radnice také zakázala shromáždění Republikánské strany Čech, Moravy a Slezska, které strana plánovala na Václavském náměstí 28. října 2008. Na stejnou dobu i místo totiž už dříve oznámila akci Národní strana.

Vydáno pod