Klaus vetoval zákon o střetu zájmů - ohrožuje soukromí občanů

Praha - Prezident Václav Klaus vetoval novelu zákona o střetu zájmů. Považuje ji za nesystémovou, nedomyšlenou a nepřehlednou. Obává se také, že svými důsledky ohrožuje soukromí „nemalého počtu bezúhonných občanů naší země“. Proto její předlohu, jejíž původní znění vypracovali  sociální demokraté, vrátil poslancům k přepracování. K přehlasování prezidentského veta je potřeba nejmíň 101 poslanců. Ve sněmovně se ale nejspíš dostatek hlasů najde, neboť s novelou souhlasí jak sociální demokraté, tak poslanci ODS.

Klaus považuje za paradoxní, že majetková přiznání by nemuseli podávat vedle soudců a žalobců ani vedoucí představitelé vysokých škol, naopak ale nově i ředitelé škol základních a středních. Ministr školství Ondřej Liška kvůli tomu zvažuje možnost samostatné novely, která by je této povinnosti zbavila.

Za problém prezident označil i skutečnost, že zákon by se mohl zpětně vztahovat i na minulý rok a že neobsahuje žádná přechodná ustanovení, je tedy nejasný. „Bude se týkat i těch, kteří v současném znění zákona zahrnuti nejsou a nemohli s ním tedy počítat,“ vytkl normě Klaus.

Změny týkající se majetkových příznání

Cesta novely ke schválení není lehká. Sněmovně ji vrátil dříve také Senát. Navzdory jeho vetu ale dolní komora změny v zákoně schválila.

Zákon o střetu zájmů má mimo jiné usnadnit přístup veřejnosti k majetkovým oznámením politiků. Mění také způsob, kterým mají být funkcionáři za porušení zákona trestáni. Soudce a státní zástupce zbavuje povinnosti majetková přiznání podávat. Rozšiřuje ji naopak například na řídící pracovníky státních nebo obcemi zřízených institucí.