V boji o křeslo šéfa komunistů se střetne Filip s Grospičem

Praha - Na nejvyšší post v Komunistické straně Čech a Moravy  bude příští týden kandidovat pět uchazečů, včetně jedné ženy. Zda se podaří současnému předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi obhájit svou funkci, bude jasné příští víkend. Jeho největším soupeřem bude pravděpodobně poslanec Stanislav Grospič.

Ještě nikdy nebyl kandidátský seznam na vrcholné funkce ve straně tak dlouhý. Pět osobností se utká o křeslo předsedy strany, který povede komunisty další čtyři roky. Kromě předsedy Filipa se o funkci prvního muže strany uchází i bývalý předseda Miroslav Grebeníček, europoslanec Miloslav Ransdorf a poslanci Stanislav Grospič a Soňa Marková. O pět funkcí místopředsedů se uchází dvacet zájemců. 

Funkci předsedy by měl podle očekávání obhájit Vojtěch Filip. Stranické frakce tedy mohou hrát o to, jak moc silný nebo slabý Vojtěch Filip jako předseda strany ze sjezdu odejde. Hlasy nespokojených komunistů totiž pravděpodobně získá poslanec, který je považován za představitele radikálního křídla strany Stanislav Grospič. Vojtěch Filip si však věří: „Já jsem na minulém sjezdu kandidoval proti Mirkovi Grebeníčkovi, moje šance byly vyrovnanější než jsou šance Stanislava Grospiče vůči mě.“

Filipův protikandidát však není bez šance, protože hraje na tradiční komunistickou strunu. Ve svých projevech mluví o boji za zájmy pracujících nebo o zhoubných dopadech kapitalismu.

Specifické postavení mezi kandidáty má bývalý předseda Miroslav Grebeníček, protože svůj úmysl ucházet se o nejvyšší post ve straně, oznámí až na sjezdu. Někdejší dlouholetý stranický šéf, který KSČM podle mínění mnohých straníků stabilizoval a opět přivedl na politické výsluní, rezignoval pro neshody ve straně. 

Komunistům odcházejí členové

KSČM, která se v minulosti pyšnila a stále pyšní nejpočetnější členskou základnou ze všech politických stran v zemi, opouštělo loni každý den 16 členů. Přitom v minulých letech to bylo někdy i více. KSČM ale stále ještě ke konci loňského roku zbývalo 77.115 členů. Komunisté nostalgicky vzpomínají na léta, kdy měli ještě statisíce členů. V době kladenského sjezdu, který přijal v prosinci 1992 nový program a politickou linii, která s drobnými modifikacemi platí dosud, bylo komunistů 354.549. Od té doby jich stále ubývá. V roce 1997 jich bylo jen 154.923. Pod magickou hranici 100.000 klesl jejich počet v roce 2004 - ke konci tohoto roku jich bylo 94.396.