Svoboda: Návrh k interrupcím je o větší odpovědnosti

Praha - Lidovecký návrh ohledně podmínek pro umělé přerušení těhotenství není podle ministra KDU-ČSL Cyrila Svobody jen otázkou jejich zpřísnění, ale zvýšené odpovědnosti. Zdravotnický odborník lidovců Jiří Carbol chce podle médií prosadit, aby pro provedení interrupce bylo nutné vyjádření otce. Svoboda však v dnešní Nedělní partii televize Prima řekl, že návrh by dával ženě právo žádat o vyjádření otce, nebyla by to povinnost.

Návrh směřuje podle Svobody na případy, kdy otcové „berou zpátečku a nechovají se jako chlapi“. „A v tomto případě chceme slyšet jejich názor, třeba 'dělej si s tím, co chceš'. Není to veto, s názorem muže to nestojí a nepadá, nechápu, proč je kolem toho takový humbuk,“ zdůraznil ministr. Lidovci jsou podle něj na straně ženy a respektují její svobodu. Právo neuvést otce by zůstalo zachováno.

Pokud by byla ponechána současná právní úprava, lidovci podle něho s novou iniciativou přicházet nebudou. Reagují prý na návrh ministerstva zdravotnictví, který přináší „jisté liberalizační kroky“.

Dolejš nechce zpřísňovat interrupce 

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš nevidí pro zpřísnění interrupcí důvod. „Co předložilo ministerstvo zdravotnictví, není liberalizačním skokem,“ řekl v televizi Prima. Nechápe prý, proč Carbol vytáhl do boje.

Carbol také navrhl, aby bez souhlasu rodičů mohla dívka podstoupit potrat až od 18 let, zatímco nynější úprava to umožňuje šestnáctiletým. Podle Svobody však je v současnosti souhlas rodičů potřeba. „Nepřicházíme s nějakou novou revolucí, my jenom říkáme, že není třeba teď přicházet s nějakými novými liberalizačními kroky,“ uvedl.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) už dříve uvedl, že Carbolovy návrhy podrobně nezná a nehodlá je komentovat. Kritizoval ale lidovce za to, že mu při přípravě věcného záměru zákona upravující mimo jiné i umělé přerušení těhotenství nebyli schopni oficiálně předložit své plány. Zveřejněné požadavky odmítli někteří poslanci ODS a ČSSD, liberální přístup hájí Strana zelených, zásadně proti jsou odborníci.