Nehody si o prodlouženém víkendu vyžádaly 14 obětí

Praha - Prodloužený víkend byl na českých silnicích tragický. Podle předběžné policejní statistiky zemřelo od čtvrtka do neděle při dopravních nehodách nejméně 14 lidí. Jen v sobotu zahynulo při kolizích sedm osob, z toho pět jelo na motocyklu. Ve srovnatelném období minulý týden, kdy si také řada lidí vzala po státním svátku volno, aby si prodloužila víkend, zemřelo na silnicích 12 osob.

Během posledních čtyř dnů se na českých silnicích a dálnicích stalo celkem 1326 dopravních nehod, při kterých se zranilo 304 lidí, z toho 39 těžce, 14 lidí zemřelo. Nepřiměřená rychlost byla příčinou 140 dopravních nehod a 195 havarovaných řidičů nedalo přednost v jízdě, 85 řídilo pod vlivem alkoholu.

„My jsme očekávali zvýšený provoz na silnicích, a proto jsme již v týdnu upozorňovali řidiče, že policie chystá zvláštní kontrolní akce,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Jiří Vokuš. Podle něj naplánovali policisté na prodloužený víkend téměř šedesát akcí lokálního charakteru, tedy na úrovni krajů a okresů. „Přesto máme již za dny volna hlášeno 14 mrtvých,“ konstatoval Vokuš.

Policie už dříve upozornila na nepříznivé statistiky z loňského roku, podle kterých v první dekádě loňského května zahynulo při dopravních nehodách třicet lidí. Havárie v prvních deseti dnech letošního května si vyžádaly stejný počet obětí.

Ve čtvrtek nepřežili následky nehod tři lidé, v pátek o jednoho více. Sobota se pak zapíše mezi nejtragičtější dny letošního roku. Při 320 nehodách zemřelo sedm lidí, deset osob utrpělo těžké zranění a 74 lehké. Tři lidské životy si vyžádaly dvě nehody motocyklů v Jihočeském kraji. Dva motocyklisté zemřeli také v Libereckém kraji. Shodně jednu oběť měly dopravní kolize v Pardubickém a Ústeckém kraji.

Vážná dopravní nehoda se stala v sobotu i v obci Konecchlumí, kde se srazilo osobní auto s motorkou a osmatřicetiletý motocyklista tam utrpěl těžké zranění. 

Nejtragičtějším prvním víkendovým dnem je letos sobota 23. února, kdy při nehodách zemřelo osm lidí. Stejný počet obětí jako uplynulá sobota, tedy sedm, si vyžádaly nehody v sobotu 12. dubna. Nejtragičtějším dnem letošního roku pak byla středa 13. února, kdy si dopravní kolize vyžádaly deset mrtvých. Tehdy jen střet tří vozů u Panenského Týnce na Lounsku nepřežilo osm mužů.