Autor Krtečka vyhrál soud s padělateli

Praha - Zdeněk Miler, autor postavičky Krtečka, vyhrál soud s padělateli, kteří před dvěma lety dovezli do Česka skoro osm tisíc kusů dětského textilu s napodobeninami tohoto dětského oblíbence. Informaci přinesly Novinky.cz. Oblečení, na kterém se Krtek přímo nevyskytuje, dostanou zdarma děti v dětských domovech, zbytek byl zlikvidován.

Soud rozhodl, že výrobou a dovozem oblečení došlo k porušení Milerových autorských práv. Zboží objevili celníci v kontejneru, který směřoval na kamionu z německého přístavu Hamburk do Prahy. Bylo v něm 3 598 kusů dětských bund a 3 975 dětských souprav vyrobených ve Vietnamu.

V nadcházejících dnech poputují dětské soupravičky do osmi různých ústavů a zařízení pro děti, například do Kojeneckého ústavu s dětským domovem v Plzni.

Známý výtvarník, scenárista a režisér kreslených filmů Miler si postavu Krtka vymyslel a nakreslil v roce 1954. První film byl natočen o dva roky později. Kreslená postavička Krtka loni oslavila 50. narozeniny. Za půl století si Krtka oblíbilo několik generací a znají ho děti i dospělí po celém světě.