Do Senátu míří za lidovce Derner, v Praze 1 Klener

Praha - Lidovci tentokrát postaví v senátních volbách na Královéhradecku vlastního kandidáta. Celostátní výbor KDU-ČSL nakonec schválil nominaci bývalého zástupce hejtmana Vladimíra Dernera, přestože část vedení strany by raději v tomto obvodu opět podpořila nezávislého senátora Karla Bartáka. Výbor tak vyhověl okresní organizaci strany, která od Dernerovy nominace odmítla ustoupit. Vedení lidovců schválilo také kandidaturu profesora Pavla Klenera do Senátu v obvodu Praha 1.

Zástupci hradeckých lidovců dnes svůj postoj na jednání výboru úspěšně obhájili. „Po diskusi se hlasovalo a Vladimír Derner byl schválen,“ řekl novinářům předseda strany Jiří Čunek. Derner podle něj dostal důvěru dvou třetin přítomných členů výboru. Celostátní výbor se Dernerovou kandidaturou zabýval nadvakrát, poprvé žádné usnesení nepřijal. Celý spor se táhl osm měsíců. 

Samozřejmě že se celá věc dala vyřešit rychleji. Nynější výsledek je však především zásluhou rázného vystoupení okresního předsedy," vyjádřil se Derner po hlasování.

Derner se chce zaměřit na problematiku podpory venkova ze státních zdrojů a zajištění kontinuality již běžících programů namísto závislosti na specifičtějších a tudíž méně vhodných evropských fondů. Zastává kladný postoj k zavedení progresivní daně a lék v boji proti korupci vidí ve snaze zprůhlednit procesy veřejné správy.

Proti Dernerovi budou v senátních volbách stát další dva lékaři: občanský demokrat Leoš Heger a sociální demokrat Vladimír Dryml. Dále pak písničkář Pavel Dobeš za Zelené a Lenka Tikalová za komunisty.

Člen senátorského klubu KDU-ČSL Barták ještě před jednáním výboru řekl, že bude na podzim svůj mandát obhajovat bez ohledu na postoj KDU-ČSL. Do prázdnin se chce rozhodnout, zda bude opět kandidovat jako nezávislý, anebo s podporou některého menšího politického seskupení.

V Praze povede lidovce Pavel Klener

Do senátních voleb nominovalo vedení lidovců onkologa Pavla Klenera. „Pan profesor Klener bude mít maximální podporu naší pražské organizace a pevně věřím, že mandát získá - nedokážu si představit lepšího senátora pro obvod Prahy 1,“ uvedl po jednání místopředseda KDU-ČSL a předseda pražské organizace strany Marián Hošek.

Bývalý šéf Ústavu hematologie a krevní transfuze Klener, kterého z funkce loni odvolal ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS), se o místo v horní komoře ucházel s podporou Strany zelených neúspěšně už před dvěma lety. Tehdy podlehl v Praze 12 ve finále nynějšímu senátorovi (ODS) Tomáši Grulichovi. Po svém odvolání opětovnou senátní kandidaturu odmítl, byť mu nominaci nabídl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Klenerovými protikandidáty budou mimo jiné dosavadní senátor Martin Mejstřík (za SNK ED), ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz (za ODS), dětská alergoložka Blanka Haindlová (za ČSSD) nebo propagátor práv gayů Jiří Hromada (za Stranu zelených).

Profesor Pavel Klener - přední český lékař, onkolog ve studiu ČT24
Zdroj: ČT24
Vydáno pod